Farnaz Arbabi gör drama om inspärrade ungdomar

Linnéa Wannefors/TT

Publicerad 2022-09-01

”Brinn” är en föreställning om en vänskap som är så stark att den blir farlig, om inlåsta tonårsflickor och om händelser som förändrar livet. I grunden finns intervjuer och forskning på ämnet.

– Även om detta är en fantasi ville vi ha en relation till dem som lever med erfarenheterna i verkliga livet och ha en spegling där, förklarar Farnaz Arbabi som både är medförfattare och regissör.

De 13 skådespelarna i blå klänningar turas om att gestalta huvudrollerna Agni och Evvi, två bästisar, stjärntvillingar, som är så nära att de nästan sitter ihop. Deras tillvaro på ”hemmet” där de bor är vuxet inrutad och tillsammans skapar de en fantasivärld att fly in i. Men en dag går de för långt i sin revolt.

– Som publik blir man indragen i deras värld och även om det är ett bitvist tufft och tungt ämne är pjäsen humoristisk och rapp, berättar Farnaz Arbabi, som har regisserat och tillsammans med Elmira Arikan skrivit manus till föreställningen på Unga Klara i Stockholm.

Dokumentärt material

Föreställningen är författarnas egna fria fantasier, men bygger ändå till viss del på dokumentärt material och intervjuer med bland annat ungdomar och vårdare på SIS- och HVB-hem. Ursprunget till idén är en notis om en liknande händelse som Farnaz Arbabi läste för 20 år sedan.

– De flickorna var inne i en så stark symbiotisk vänskap att de ville bränna ner den värld som försökte sära på dem. Den notisen har jag haft med mig och velat skriva om och så blev det läge nu.

Manuset skrev hon och Elmira Arikan parallellt och Farnaz Arbabi berättar att samtidigt som processen var lustfylld har de båda befunnit sig i rollfigurerna och deras erfarenheter när de skrivit.

– Det är som sagt en väldigt fantasifull föreställning och den gör inga anspråk på att vara realistisk utan vi som dramatiker ville grunda oss i det dokumentära för att sedan kunna sväva fritt ovanför det, förklarar hon.

Föreställningen ”Brinn” har premiär den 2 september på Unga Klara.

ANNONS