Laurie Anderson lämnar tysk professur i protest

TT

Publicerad 2024-02-03

2021 skrev Laurie Anderson under ett upprop för palestiniernas rättigheter. Arkivbild.

Laurie Anderson skulle efterträda Marina Abramovic som Pina Bausch-professor vid tyska Folkwang Universität der Künste i Essen. Nu kastar den amerikanska konstnären och artisten in handsken innan hon ens tillträtt.

Detta sedan universitetsledningen inlett diskussioner med henne med anledning av ett öppet brev till stöd för palestinierna som Anderson undertecknade 2021. ”Brev mot apartheid” var skrivet av palestinska konstnärer, som krävde ”ett omedelbart och villkorslöst stopp för israeliskt våld mot palestinierna”, skriver The Guardian.

Universitetsledningen framhåller i ett uttalande att brevets författare uppmanade regeringar att införa handelstopp och avsluta kulturella samarbeten. Enligt universitet är konst och kultur platser där ”tvistefrågor hålls i schack”.

Laurie Anderson är upprörd:

– För mig handlar det inte om huruvida mina politiska åsikter har ändrats eller inte. Den viktiga frågan är: Varför ställer man ens den här frågan? På grund av det drar jag mig ur det här projektet, säger hon i samma uttalande.

Laurie Anderson visades i fjol stort i en utställning på Moderna Museet i Stockholm. På årets Grammygala är hon en av de artister som får hederspris för sin livsgärning.

ANNONS