Will Smith försöker tvätta sig ren efter Oscarsskandalen

Sundholm: Frågan är om inte någon borde örfila honom?

HOLLYWOOD. Välkommen till planeten Hollywood.

Här bor Will Smith.

I en gigantisk bubbla.

För sex månader sedan stormade Smith Oscarsgalans scen och nitade värden Chris Rock. I direktsändning.

Vem som helst som inte varit stjärna hade snabbt gripits och åtalats. Följden hade garanterat blivit dryga böter, möjligt fängelsestraff och livstids portförbjudning från filmens finrum.

Men Smith tillhöra inte de vanligas skara.

Visserligen stängdes han av från galan i tio år. Men det var långt efter att han tilldelats priset som bästa skådespelare och hyllats med en stående ovation.

När branschen till slut nyktrade till tycktes 54-åringens karriär drabbas.

 

Örfilen på Oscarsgalan.

Krisexpert på krisexpert rådde honom att be om ursäkt, göra avbön och dra sig undan rampljuset.

Bara till viss del följde Smith råden.

Ursäkten till Rock satt långt inne. Först efter påtryckningar från branschen sträckte han ut en hand.

Nu visar det sig att timeouten redan är över.

Om bara veckor rullas lanseringen ut av ”Emancipation” – ett amerikanskt slavdrama där Smith spelar huvudrollen.

En sån framgång skulle kunna tvätta Smith ren

Det förväntades att den Apple-producerade historien skulle ligga på hyllan i väntan på att skandalen bleknade i allas våra minnen.

Men historien hann inte ens börja samla damm förrän helomvändningen kom. Bakom kulisserna pratas det om att Smith själv krävt att filmen ska släppas just den här perioden. Orsaken är förhandsrapporter som vittnar om att ”Emancipation” är så stark att den inte kan undgå att Oscarsnomineras.

En sån framgång skulle kunna tvätta Smith ren. 

Men kanske siktar den hetlevrade skådisen väl högt.

Will Smith.

 

Hollywood Reporter har intervjuat en rad medlemmar i Oscarsakademin. En överväldigande majoritet är väldigt tveksamma till att lägga sin röst på Smith – oavsett hur bra han är i rollen som slav på rymmen.

Eller som Lawrence David Foldes i akademins producentgren säger:

– Skulle jag rösta på Smith? Aldrig i helvete.

Den som lever i sin egen bubbla – omgiven av ryggdunkare – lyssnar förstås inte på sånt. Egot går före. Berömmelsens drog drar för mycket. Rampljuset måste fortsätta lysa. Planeten Hollywood är hans. 

Frågan är om det inte är Smith som någon borde örfila.

Inte för att straffa honom.

Men för att få honom att återvända till jorden.


Veckans:

  • Avslöjande: Fansen har alltid sett Velma Dinkley i ”Scooby-Doo” som lesbisk. Nu är det officiellt. Efter årtionden av antydningar har figuren som ständigt bär en orange polotröja tagit klivet ur garderoben. Det skedde förra tisdagen när ”Trick or treak Scooby-Doo!” släpptes på digitala plattformar.
  • Bästa: Charlie Hunnam från ”Sons of anarchy” gör en stark insats i ”Shantaram”. Han spelar en knarklangare på flykt från Nya Zeeland som försöker börja om i Indien. Första avsnittet av Apple-serien som bygger på en bästsäljande roman med samma namn lovar gott inför fortsättningen.
  • Sorgligaste: Inom loppet av en månad har tre rappare dödats i Los Angeles. Polisen tror inte att dödsskjutningarna av Half Ounce, PnB Rock och Kee Riches har något samband. I stället befarar man att de tre männen som var 36, 30 respektive 23 mördats i samband med rånförsök.
  • Märkligaste: Till för bara en vecka sedan var Matthew Hutchins advokat på heltid. Nu är han dessutom producent i Hollywood. Efter att ha stämt Alec Baldwin för att ha vådaskjutit hans hustru på inspelningen av serien ”Rust” har parterna gjort upp i godo. Förlikningen innebär att Hutchins blivit del av projektet. 
  • Tacksammaste: Christian Bale säger att han har Leonardo DiCaprio att tacka för sin karriär. Men inte på grund av några råd som Wolf of Wall Street-stjärnan har gett honom. I stället är det rollerna som DiCaprio nobbade som Bale är glad över. Några av dem gick nämligen till honom, såsom genombrottsrollen i ”American psycho”.
  • Bok: I 25 år var Mike Rinder en av de högsta cheferna inom scientologerna. Nu har han skrivit en bok om sin tid inom den kontroversiella religionen. I ”A billion years” berättar han om hur organisationen fick medlemmar som John Travolta och Tom Cruise att försöka värva andra Hollywoodkändisar till sekten.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln