Publicerad:
Uppdaterad:

Gunilla Persson får avslag efter anmälan mot Leif GW Persson

Av: Jakob Meijer

Publicerad:
Uppdaterad:

Gunilla Persson anmälde Leif GW Persson för förtal.

Detta efter att kriminologen bland annat sagt i TV4:s ”Brottsjournalen” att Hollywoodfrun borde ”sitta inne”.

Nu meddelar Justitiekanslern att det inte är aktuellt med någon förundersökning.

– Hade JK sagt något annat hade jag blivit utomordentligt förvånad för det hade varit grundlagsstridigt, säger Leif GW Persson till Nöjesbladet.

Det var i förra veckans avsnitt ”Brottsjournalen” som Leif GW Persson kommenterade det nedlagda åtalet mot Gunilla Persson, som misstänktes ha stulit ett par solglasögon i en lyxbutik i Florida. Han uppgav i programmet att han tvivlade på att det var första gången som Gunilla Persson stulit något.

Han nämnde även det bidragsbråk som pågått mellan Gunilla Persson och Försäkringskassan, vilket slutat med att Hollywoodfrun fått ett återbetalningskrav på närmare 400 000 kronor.

Leif GW Persson menade bland annat att det borde finns en färdig förundersökning när Gunilla Persson, som är bosatt i USA, kommer till Sverige nästa gång.

– Så att hon grips och åtalas. Och med tanke på flyktfaran får hon väl sitta i finkan som alla andra, sa Leif GW Persson i programmet.

Gunilla Persson: ”Målar ut mig som en brottsling”

Uttalandet fick Gunilla Persson att rasa. Och till Nöjesbladet sa hon att hon tänkte anmäla kriminologen för förtal.

– Han sitter i ett program på bästa sändningstid med massor av tittare och svartmålar min person. Att fara med dessa lögner ska han få betala för. Jag kommer att kontakta polisen nu, sa hon då.

– Mitt mål kommer att vara att få honom att avtjäna ett fängelsestraff för grovt förtal.

I sin anmälan skriver Gunilla Persson att Leif GW Persson målar ut henne som en brottsling. Hon poängterar dock att det är ”Leifs uttalande som hon blivit illa berörd av och inte av TV4 som kanal”.

Kan fortfarande väcka enskilt åtal

Nu har Justitiekanslern gått igenom anmälan. Och JK:s beslut är att det inte blir någon förundersökning.

I beslutet kan man läsa:

”Ansvaret för innehållet i ett grundlagsskyddat medium (t.ex. ett tv-program) ligger i första hand på den ansvarige utgivaren. Den som har lämnat uppgifter eller på annat sätt har medverkat till en publicering kan normalt inte hållas ansvarig för uppgifterna. I detta fall kan några åtgärder inte vidtas mot uppgiftslämnaren”.

Beslutet innebär dock inte något ställningstagande i frågan huruvida ett förtalsbrott har begåtts, och Gunilla Persson har möjlighet att själv väcka enskilt åtal.

Leif GW Persson är inte förvånad att anmälan läggs ned, vilket han tidigare också förutspått.

– Hade JK sagt något annat hade jag blivit utomordentligt förvånad för det hade varit grundlagsstridigt. Det jag säger i programmet kan möjligtvis drabba ansvarig utgivare, men det kan aldrig drabba mig, säger han till Nöjesbladet.

Nöjesbladet har sökt Gunilla Persson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: