Kultartisten Karin Liungman är död

avLinn Elmervik, Mathilde Albinsson

1 av 2 | Foto: Sam Stadener / DN TT NYHETSBYR?N
Karin Ljungman.

Karin Liungman, konstnär, musiker och författare, har gått bort efter en tids sjukdom.

Hon är kanske mest känd från duon Karin & James, där hon tillsammans med James Hollingworth spelade in populära barnsånger som ”Älgarna demonstrerar”.

– Hon hade en väldigt kul humor. Det kommer jag sakna mest, att ha roligt ihop, säger Karins dotter Sofie Ljungman till Nöjesbladet.

Kultartisten Karin Liungman gick bort i tisdags efter en tids cancersjukdom.

Hon gjorde sig ett namn på 1970-talet med en rad populära barnlåtar tillsammans med musikern och artisten James Hollingworth. Många spelas än i dag, som ”Älgarna demonstrerar” och ”Jag är en liten mört”.

– Allt började när vi träffades i början av 70-talet. Sedan gjorde vi en resa till Nordafrika tillsammans och var borta i nio månader. Där började vi skriva en del av de här sångerna. Sedan följde vi varandra och vi har upplevt mycket tillsammans. Vi delade på oss i slutet av 70-talet, säger James Hollingworth till Nöjesbladet.

– Hon är en otrolig kompositör och kan skriva så vackra visor och jag med mitt mer tokroliga, det kompletterade varandra väldigt bra.

Dottern Sofie Ljungman, skådespelare och dramatiker, berättar att Karin Liungman diagnostiserades med cancer i våras. Hon opererades, men i början av hösten kom beskedet att cancern hade spridit sig.

– Vi har alla levt på hoppet. Hon har klarat sig relativt bra de senaste månaderna. I slutet var hon behov av hjälp, men hon har ändå bott själv i sitt hus på Väddö. För tio dagar sedan var hon hemma och kokade kaffe och pratade med alla. För en vecka sedan fick hon en kollaps och åkte in på sjukhuset, säger hon.

Samhällsengagemang

Karin Liungman somnade in omgiven av familjen.

– Hon var fridfull. Det gick enkelt och smärtfritt och var vackert. Hon var inte rädd för döden alls. Däremot var hon rädd för att lida innan döden. Tack och lov så gick det väldigt fort, säger Sofie Ljungman.

Många av Karin & James låtar skildrade natur och miljö. Liungman skrev även en rad egna verk, bland annat en kortmusikal för en barnkör med musik av Georg Riedel. Hon var även konstnär och författare.

Sedan 2015 engagerade hon sig dessutom för nyanlända. Tillsammans med andra volontärer startade hon föreningen Väddö Flyktinghjälp, ett engagemang som bland annat gav henne utmärkelsen ”Årets Väddöbo” 2016.

– Jag får så mycket tillbaka. Mycket roligt och mycket skratt. Jag har sällan haft så roligt. Och jag har förändrats som människa. Jag har öppnat mitt hjärta lite mer, kan man säga, berättade hon i en intervju med NT så sent som i somras, sa Karin Liungman till NT i somras.

James Hollingworth träffade Karin Liungman sista gången för ett halvår sedan. De pratade och drack te. Han beskriver saknaden efter vännen:

– Jag kommer minnas henne om en väldigt varm människa, omtänksam. Hon arbetade med flyktingar nu på slutet, hon hjälpte många flyktingar. Hon har lärt mig mycket om omtänksamhet och att bry sig om andra. Hon var en väldigt godhjärtad människa.

”En klok och vis person”

Sofie Ljungman lyfter sin mammas sinne för humor.

– Hon var en njutningsmänniska. Hon hade en enorm trädgård med massvis av rosor, älskade att dricka ett gott vin och äta god, hälsosam mat. Vi var också mycket som vänner. Vi spelade spel ihop, bland annat rummikubb. Trots att hela huset var fullt med familj och vänner så drog vi oss undan ibland och spelade det där, säger hon och fortsätter:

– Hon hade en väldigt kul humor också. Det kommer jag sakna mest, att ha roligt ihop. Och så var hon en samlingspunkt. Det var hos henne familjen samlades på högtider. Hon var också en bra lyssnare och samtalspartner, en klok och vis person med djupa insikter om livets stora frågor. Allt det kommer jag också sakna.

Karin Liungman blev 77 år.

ARTIKELN HANDLAR OM

Musik