– Jag ville inte jobba med Gaga

NÖJE

RedOne var helt kall inför första mötet – nu erövrar svensken världen med henne

Foto: När Nadir ”RedOne” Khayat först kom till USA 2007 var det tufft att få jobb som producent. Han bodde i en lägenhet inredd med en uppblåsbar madrass och kunde nätt och jämnt betala hyran – nu har han tjänat otroliga summor på sina låtar ihop med Lady Gaga och andra artister.

Han tog sig till Sverige tack vare Joey Tempest. Han erövrade världen tillsammans med Sverige-aktuella Lady Gaga.

Nöjesbladet har mött pojken som lärde sig att bli en superhjälte – superproducenten Nadir ”RedOne” Khayat.

Broderns ord kändes långt borta.

Musikproducenten Nadir Khayat kallade sig visserligen RedOne. Men han var i New York och namnet hade inte samma status som i Sverige. Det räckte till en lägenhet med en uppblåsbar madrass, men knappt till hyra. Det var 2007, han hade åkt till USA i hopp om en internationell karriär.

– De stora projekten gick till de största producenterna. Jag var skivbolagens testmaskin, men ingenting hände. Jag var helt förstörd och fick kämpa för att försöka hitta styrka, säger han till Nöjesbladet.

Var inte intresserad

Nadir bestämde sig nästan för att återvända till Sverige. Där hade han lyckats med Darin-låten ”Step up” och ”Bamboo”, den officiella låten till fotbolls-VM i Tyskland 2006.

Men kanske var det broderns ord som påminde honom om att försöka lite till.

Så kom ett telefonsamtal, ville han träffa en ung talang som stod utan skivkontrakt? Nej, Nadir var inte intresserad av denna okända artist som kallade sig Lady Gaga.

– Jag ville först inte jobba med Lady Gaga, berättar han.

Jobbade på Ikea

Nadir Khayat föddes i Marocko, nära Tanger uppe i landets nordliga spets. Under hans tidiga år brukade brodern varje kväll berätta olika sagor för honom. Nadir var alltid superhjälten.

– Han byggde upp mitt självförtroende något otroligt. Han sa: ” Jimi Hendrix och Bruce Lee är bara människor, som du och jag. Du kan bli vem du vill.” Tack vare honom har jag alltid känt att jag kan lyckas om jag kämpar hårt för det jag älskar.

Nadir var 18 år när han hörde svenska pudelrockarna Europe första gången. Åttiotalet hade precis tagit slut, grungen var på väg, men Nadir lyssnade sönder vinylskivan med hiten ”The final countdown”.

Joey Tempest röst och John Norums gitarrsolo väckte något inom mig. Jag blev helt besatt.

Han drömde om att bli som dem, lät håret växa ut. Det räckte inte.

Han måste till Sverige och träffa Joey. Ihop med bästa vännen Redouan lämnade han Marocko.

Nadir kände sig som ett galet fan när han gick omkring i Upplands Väsby och letade efter Joey Tempests hem. Men till slut stod de öga mot öga med varandra.

– Du är från Marocko och känner till min musik? frågade Joey och släppte in Nadir i sitt hus.

Joey räckte över en gitarr till främlingen och de spelade och sjöng tillsammans.

Stärkt av mötet satsade han på att själv bli rockstjärna. Dagtid jobbade han på Ikea eller som fruktförsäljare på Hötorget i Stockholm, på fritiden var han sångare och gitarrist i ett rockband.

Tre år hann passera innan 22-åriga Nadir mötte sitt öde på en kompis födelsedagsfest. Vid bordet satt 20-årige producenten Rami Yacoub. Killen som några år senare skulle skriva Britney Spears ”Baby one more time” tillsammans med Max Martin och Denniz Pop.

Nadir frågade Rami om han skulle kunna lyssna på några demos och kanske producera hans soloalbum. Svaret blev ja.

– Men när jag kom till studion blev jag fascinerad av Ramis jobb som producent. Jag insåg att jag inte ville vara artist. Jag hade så mycket musik i mitt huvud som behövde komma ut på annat sätt.

Året var 1995 och Nadir tog producentnamnet RedOne, som en hyllning till vännen Redouan.

”Klickade direkt”

Hon hade solglasögon på sig, hon sa ”hey, Lady Gaga”.

Nadir ville egentligen inte jobba med osignade artister, han var ju i New York för att slå igenom internationellt. Men när han mötte denna märkliga kvinna blev han nyfiken, han tyckte att det var något speciellt med hur hon hälsade.

– Vi klickade direkt och åkte iväg till studion. I taxin kom hon på vår första låt, ”Boys, boys, boys”. Tillsammans lyfte vi varandra till oanade höjder, säger RedOne.

Åker med på turnén

Sedan dess har RedOne med sitt karaktäristiska sound – lyssna efter breaket precis mellan verserna och hans pampiga refränger – tagit över världen. Michael Jackson, Christina Aguilera, Beyoncé, Shakira och Kylie Minogue är bara några artister han jobbat med.

Men i morgon och några veckor framåt är han bara Lady Gagas. Tillsammans är de skyldiga till världshits som ”Just dance”, ”Poker face” och ”Bad romance”. Succéduon har nominerats till sex Grammys. ”Just dance” är en av världens 20 mest sålda låtar under 00-talet. Och ”Poker face” prenumererade på förstaplatsen i sjutton länder samtidigt.

Nu kommer han att vara vid sin väns sida under hela Europaturnén för att skriva låtar till hennes tredje album. Och nu siktar de ännu högre.

– Bra är inte tillräckligt bra. Jag försöker alltid bli bättre än vad jag var i går. Det här är bara början, säger RedOne.

Broderns ord från barndomen är kvar i honom.

För det är väl så där en superhjälte pratar.