Allt är guld som glimmar

NÖJE

Här är kungafamiljens favoritglitter

1 av 12

Till bröllop och fest gnistrar och glittrar det extra mycket om vår kungafamilj.

Royal lyfte på locket till det kungliga smyckeskrinet och lät smyckesexperten

Johanna Isacsson gissa vilka juveler Victoria kommer att bära när hon står brud.

Miljoner tv-tittare kommer nyfiket att granska den kungliga bruden från topp till tå under hennes väg fram till altaret den 19 juni. Vilka smycken kronprinsessan Victoria kommer att bära på sin bröllopsdag är fortfarande hemligt, men hon har en imponerande kollektion av diadem, halsband och örhängen att välja från.

– Den svenska kungafamiljen har en otroligt vacker samling smycken. Det är fantastiska hantverk med en fascinerande historia bakom. Det är svårt att uppskatta värdet, men de stora diademen är säkert värda minst flera miljoner styck. Och allt som ser ut som diamanter är diamanter, säger Johanna Isacsson, intendent och smyckesexpert på Bukowskis i Stockholm.

Smycken – eller transformers?

De kungliga juvelerna är inte bara vackra och värdefulla, de är också fiffiga på så vis att de har olika användningsområden. Broscher kan till exempel användas som skärpspännen, halsband kan delas och bäras som armband. De flesta av de kungliga smyckena ägs dock inte av kungafamiljen privat utan av en stiftelse, som till exempel det Leuchtenbergska garnityret som tillhör Silvias favoriter.

Johanna Isacsson tror att Victoria kommer att följa en familjetradition när hon väljer vilket diadem som ska pryda hennes hjässa under vigseln:

– Hon kommer troligen att bära Kamédiademet på sitt bröllop, det som hennes mamma hade när hon gifte sig med kungen. Även två av kungens systrar bar det när de gifte sig och det är väldigt sannolikt att Victoria också kommer ha det. Annars väljer hon antagligen diademet som brukar kallas för ”Sibyllas favorit”, som Silvia hade på festen kvällen innan sitt bröllop.

Diademet kommer synas mest

På svenska heter det just diadem, och inte tiara som är ett engelskt ord, förklarar Johanna Isacsson. Vilket diadem Victoria än väljer att bära på sin bröllopsdag så kommer det inte att få någon konkurrens av de andra smyckena när det gäller uppmärksamhet.

– Det är diademet som kommer synas mest. Jag tror inte att hon kommer ha något halsband, i alla fall inte något stort collier. Och örhängena blir nog ganska enkla, säger Johanna Isacsson.

1 av 2

Älskar diamanter

Namn: Johanna Isacsson. Ålder: 36.

Bor: Stockholm.

Gör: Intendent och smyckes­expert på Bukowskis smyckeavdelning.

Favoritsten: ”Diamanten är unik, en fantastisk sten som man kan titta på hur länge som helst”.

ARTIKELN HANDLAR OM