Prinsessan Madeleine

”De har barn inom ett år”

Av: 

Mirja Ljunggren

NÖJE

Experterna eniga – Victoria och Daniel får tillökning inom kort

SMÅ, SMÅ STEG Snart blir det blöjbyte på Haga, enligt experterna.
SMÅ, SMÅ STEG Snart blir det blöjbyte på Haga, enligt experterna.

Bröllopet är inte ens över – men spekulationerna bland svenska folket har redan börjat.

När får kronprinsessan Victoria och Daniel Westling smått?

Tre hovexperter har tittat i korten i Aftonbladets kungliga magasin Royal – här är deras spådom.

SÅ TROR LÄSARNA Även läsarna är eniga – barn kommer snart. Klicka på bilden för en större version.

Jenny Alexandersson, Aftonbladets hovreporter och krönikör

När tror du att Victoria och Daniel får sitt första barn?

– Det kommer att gå snabbt, kanske får de barn till och med redan nio månader efter bröllopet. Victoria har längtat efter barn så länge. Daniel är också väldigt barnkär. Han har ju kunnat öva sig på att ta hand om barn genom sin systers döttrar Hedvig och Vera.

Hur kommer de göra med föräldraledigheten?

Jenny Alexandersson.

– Jag tror att Victoria och Daniel kommer dela på den ganska lika och att de båda två kommer att vara föräldralediga under en ganska lång period. Speciellt med det första barnet. Sen kommer Victoria säkert att göra en del kungliga uppdrag ändå.

Hur blir Victoria och Daniel som föräldrar?

– De kommer att bli väldigt kärleksfulla, generösa och omtänksamma föräldrar. Jag tror att Victoria, precis som sina föräldrar, vill försöka ge sina barn en så normal uppväxt som möjligt med kommunal skola och liknande.

Hur kommer deras barn att uppfostras?

– Det första barnet blir ju tronföljare, men Victoria kommer nog vara noga med att han eller hon får leva ett så normalt liv som möjligt så länge det går. Först i skolåldern kommer barnet få börja följa med på uppdrag för att få försiktiga små inblickar i det kungliga livet och vad det innebär.

Roger Lundgren, Hovexpert i SVT och författare:

När tror du att Victoria och Daniel får sitt första barn?

– Jag tror att de får sitt första barn inom ett år. Sommaren 2011 tror jag att de är föräldrar. Förutsatt att allt går som det ska. Kungaparet gifte sig ju i juni 1976 och Victoria är född 14 juli 1977.

Hur kommer de göra med föräldraledigheten?

Roger Lundgren.

– Jag tror att Daniel kommer att vara en mycket modern man och tillbringa lika mycket tid med sitt barn som Victoria. De kommer nog att dela 50–50.

Hur blir Victoria och Daniel som föräldrar?

– Jag har sett Victoria tillsammans med barn i officiella sammanhang och då har hon varit fullständigt lysande och ens egna ungar är ju alltid viktigare än andras. De kommer nog att bli väldigt bra och närvarande föräldrar. Jag tror inte att det blir barnsköterskor som byter blöjor på de ungarna, båda kommer nog att vara med barnen så mycket de bara kan.

– Skillnaden mellan Victoria och Daniel och kungaparet är att Victoria kan dra ner på sina officiella plikter när hon får barn, det kunde inte hennes föräldrar. Ett kungapar har mycket mer plikter än ett tronföljarpar. På det viset är det bra att Victoria har många år på sig innan hon blir drottning, för de hinner verkligen bilda familj i lugn och ro.

Hur kommer deras barn att uppfostras?

– De kommer att uppfostras på samma sätt som Victoria uppfostrades. Dels att förstå innebörden av det kungliga arv de har och att vara trevliga och korrekta mot främmande människor. Sen kungen har varit väldigt noga med att ta med sina tre barn ut i skogen och campat med dem och levt vildmarksliv, så att de inte skulle tro att livet är gyllene salonger hela tiden. Det

tror jag att Victoria och Daniel också kommer att göra. De kommer ha mormor och mor-far på Drottningholm och farfar och farmor i Ockelbo, så jag tror att de här barnen kommer få det bästa av båda världarna.

Catarina Hurtig, journalist och författare:

När tror du att Victoria och Daniel får sitt första barn?

– Direkt efter vigseln kommer folk att börja titta efter Victorias lilla bebismage. Daniel och Victoria är väldigt barnkära båda två och jag hoppas att de snart får den här familjen som de drömmer om. Jag tror att det kommer gå fort, om naturen vill. Jag vet att de längtar efter barn och att de har längtat länge. Deras vänner har skaffat både ett och två barn, så de ligger lite efter.

Hur kommer de göra med föräldraledigheten?

Catarina Hurtig.

– Självklart kommer båda två att vara delaktiga i sina barns vardag som moderna föräldrar är. Kungligheter har det också väldigt förspänt eftersom de har möjligheten att styra mycket själva. Det är en viktig skillnad mot hur det var för kungaparet, Victoria och Daniel är ett kronprinsesspar och då ställs inte samma krav. Jag vet att det var svårt för drottningen många gånger när barnen var små att lämna dem för att gå iväg på officiella middagar.

Hur blir Victoria och Daniel som föräldrar?

– Victoria är ju den typiska storasystern som alltid sätter andra främst och fokuserar på att andra ska må bra. Det verkar vara samma sak med Daniel, så jag tror att de kommer bli väldigt omtänksamma och beskyddande föräldrar. Jag tror att Victoria blir en kycklingmamma – precis som sin mamma! Båda är väldigt humoristiska så de blir nog den typ av föräldrar som gör mycket roliga saker med sina barn. Jag frågade Victoria för några år sedan om hon kände press att sätta små tronföljare till världen, då sa hon: ”Ja, jag ser framför mig små bebisar som kommer ut med små kronor på huvudet”. Det visar lite av hennes humor!

Hur kommer deras barn att uppfostras?

– Jag tror att de precis som kungaparet kommer anstränga sig för att försöka ge sina barn en vanlig uppväxt. Men det ställs självklart höga krav på ett kungligt barn, även om det också är ett priviligierat liv. Det är nästan ett krav på våra moderna kungligheter att de ska bjuda på en hel del, i form av fotograferingar och pressträffar i samband med allt från dop till födelsedagar. Svenska folket och media förväntar sig att få se de här barnen tumla om på gräsmattorna.

Här är experterna

Jenny Alexandersson, 34, är Aftonbladets hovreporter. Hon har tidigare jobbat på Svensk damtidning under många år, hon har rest tillsammans med kronprinsessan över hela världen och följt Victorias och Daniels kärlekshistoria på nära håll. Förra året utkom Jenny med boken ”Förlovningen 2009”.

Roger Lundgren, 35, var med och startade tidskriften Queen och står i personlig kontakt med flera europeiska kungahus. Han har tidigare gett ut biografin ”Sibylla” om kung Carl XVI Gustafs mor och är nu aktuell med boken ”Ingrid – prinsessan av Sverige, drottning av Danmark” samt som hovexpert i SVT.

Catarina Hurtig, 35, har som journalist följt kungafamiljen under många år på resor och statsbesök. Hon har varit programledare för tv-programmet ”Kungligt” i Kanal 5 och hennes bok ”Uppdrag: Prinsessa” har getts ut på åtta språk. Catarina är aktuell med boken ”HKH Victoria – ett personligt porträtt”.

ANNONS

Hitta dina favoriter bland hundratusentals ljudböcker - prova Nextory gratis i 30 dagar!

Extern länk från Nextory

Gå till kampanjen

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Prinsessan Madeleine

Bröllop