– Bröllopet skandaldyrt

avJan-Olov Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Anita Ekberg sågar Victorias & Daniels stora dag

Foto: Foto: LOTTE FERNVALL
”EN SUR KARL” Anita Ekberg, 79, är på Sverigebesök på ett kryssningsfartyg. Hon berättar om sin stora roll i ”Det ljuva livet” för 50 år sedan och motspelaren Marcello Mastroianni – som hon dock inte umgicks särskilt mycket med. ”Han var en rätt sur karl”, säger hon.

Anita Ekberg, 79, är i Sverige för att göra pr för ett kryssningsfartyg.

Sådär i förbifarten sågar hon helgens kronprinsessbröllop.

– Skandal att det var så dyrt när det finns pensionärer som inte har råd med mat, säger filmstjärnan.

Nygifta kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Hon är en gammaldags diva med en så skön och frispråkig inställning till livet att man inte kan låta bli att tycka om henne.

Under en lunch dricker hon drinkar och blänger på alla i omgivningen med en blick som kan döda. En av få gånger hon ler är när förre kulturministern Leif Pagrotsky tar en bild av dem tillsammans.

Under en vecka kryssar Anita Ekberg mellan Köpenhamn, Stockholm och Sankt Petersburg på italienska fartyget Costa Atlantica, inrett som en hyllning till Fellini-filmen ”Det ljuva livet” som fyller 50 år. En av alla tiders största filmklassiker där Anita Ekberg var stjärnan.

Men tror ni att hon hyllar fartyget på beställning på presskonferensen? Knappast...

– Filmen utspelas i Rom kring fontänen jag gjorde till min. Båten, det är en helt en annan sak. Men kaptenen är tjusig och trevlig, säger Ekberg.

Hon är naturligtvis stolt över filmen. Säger att regissören Federico Fellini (1920–1993) sa att det var tack vare hennes insats som filmen blev en världssuccé.

Hon, Fellini och den manliga stjärnan Marcello Mastroianni (1924–1996) umgicks dock inte mycket åren efter filmen.

”Svartsjuk fru”

– Marcello var en rätt sur karl. Satt ofta för sig själv på hotellet och åt och drack. Fellini tyckte jag om men hans fru var så svartsjuk, hon trodde att vi hade en affär så vi kunde inte heller umgås.

Om den berömda badscenen i Fontana di Trevi i Rom säger hon:

– Marcello hade ju våtdräkt under kostymen, jag var så stelfrusen att de fick bära mig därifrån efteråt och ge mig konjak.

– Efter filmen betraktar jag fontänen som min. Nu blir folk som försöker bada där arresterade och får böter. Jag vistas dock aldrig där. Det skulle bli för stor uppståndelse om jag kom dit.

Hon pratar glatt på om allt från Hollywood-stjärnor som varit skitstövlar, till att hon inte flyttar hem till Sverige förrän hon ska begravas. Hon har absolut inget emot kungahuset, men är ändå kritisk till helgens stora bröllop.

Victorias val förvånar

– Jag är förvånad över att kronprinsessan inte valde någon annan än en man som driver ett gym. Men älskar de varandra, så ... Och det är skandal att ställa till med ett så dyrt bröllop, när det finns pensionärer som inte har råd med mat.

Publicerad: