Nöje

– Jag är ju råfeminist

NÖJE

Annika ”Säkert!” Norlin berättar om bråket kring våldtäktslåten i veckans sommarintervju

Det skulle bli en peppningslåt för unga tjejer.

På köpet fick Annika Norlin besvikna feminister och hyllningsmejl från Sverigedemokraterna.

– Ett tag kände jag att fan, jag ska bara skriva låtar om att äta glass i fortsättningen, säger sångerskan.

Det är sommaren som kom av sig och Debasers uteservering kommer inte heller undan.

Regnet knäpper mot parasollerna, som vanligt.

Men det var här allt började. För drygt tre år sedan och ett tiotal meter från vårt bord stod Annika Norlin, 29, på rockklubbens lilla scen och gjorde sitt allra första framträdande.

”Helt värdelöst”

– Jag var så fruktansvärt nervös för att spela och kunde inte sova på veckor. Och det hade jag sagt till alla jag känner så de kom ju hit. Det var säkert helt värdelöst, men alla kom fram och sa att det var jättebra, säger Annika Norlin.

Det har hänt en del sedan den där nerviga premiären vid Slussen i Stockholm. Två album senare, ett med Hello Saferide och ett med sitt svenska projekt Säkert!, är Annika ute på parkturné med Salem Al Fakir och Moneybrother.

Personlig och ohipp

Hade du räknat med det genomslag Säkert! fått?

– Nej, det hade jag aldrig trott. Jag älskade skivan själv, men den kändes väldigt personlig och ganska ohipp. Jag tänkte att all eventuell kredd jag byggt upp kommer att dö nu. Den skulle bli slutet. Jag skulle få fortsätta utomlands med Hello Saferide, där mitt rykte inte var befläckat.

På en skiva som dryper av vemod, kärleksångest och tuff uppväxt har en låt berört allra mest. I ”Allt som var ditt” tar Annika upp en våldtäkt och den direkta texten har fått reaktioner.

”För magstark”

– Ja, den låten har varit en helt egen historia. Jag trodde att en massa unga tjejer skulle bli peppade av låten och känna ”fan, jag ska inte vara rädd för att gå ut när det är mörkt och jag får ha på mig vad jag vill”. Men det första som hände var att män i 30-årsåldern tyckte att låten var bra och alla unga tjejer tyckte den var för magstark.

Hur kändes det?

– Det har varit ganska jobbigt att folk har missuppfattat den så mycket. För mig är låten berättad historia rakt upp och ned. Om hur det känns som anhörig när någon man älskar råkar ut för någon sån här skit. Och när man känner att staten inte kan hjälpa till, det är då man hamnar i det där ”dom jävlarna ska skjutas”. Att ta itu med saken. Men jag ville bara sätta fokus på vem det är som faktiskt har gjort fel.

Trygghet

På vilket sätt har folk missuppfattat låten?

– Jag är ju själv råfeminist men i debattinlägg har vissa feminister tolkat som att jag tycker att hela kvinnansidentitet ligger i hennes kön. För mig syftar ”allt” till tryggheten. Och många har trott att det är jag som säger att man bör skjuta våldtäktsmän. Det har lett till att Sverigedemokrater har hört av sig och sagt ”jag märker att du står på vår sida i kampen”.

Hur bemöter du sånt?

– Jag har bara ignorerat och inte svarat. Jag tror de flesta fattar att jag inte är Sverigedemokrat.

”Ingen klasskamrat behöver känna sig direkt utpekad” skrev du på din blogg strax innan skivan släpptes. Hur var skoltiden?

– Personen i ”Jag grät mig till sömns efter alla dar” blir ju slagen och det har jag aldrig blivit. Däremot var jag ganska töntig och dålig på att stå för vad jag tyckte. Folk i min klass var coola och lyssnade på Nirvana och jag älskade New Kids On The Block. Så de retade mig fördet. Jag brukade ha andra tröjor över mina New Kids-tröjor.

Rösta fram årets turnékung och drottning

Kolla in bilder från Skansen-konserterna!

Annika om ...

Joacim Persson

ANNONS EXTERN LÄNK

Klicka hem dina munskydd enkelt här - välj mellan flera modeller.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje