Rätt "Micke" knep huvudrollen

NÖJE

Aftonbladets Jan-Olov Andersson om Stieg Larsson-filmerna

Aldrig har det väl spekulerats så flitigt inför ett filmprojekt som nu när Stieg Larssons tre succédeckare ska förvandlas till rörliga bilder.

Likt ett mantra har branschfolk sagt Persbrandt, Persbrandt, Persbrandt i ett halvår.

Snacket har gått på sådant högvarv att till sist har det känts som att även vanliga bokläsare, utan kopplingar till nöjesindustrin, varit övertygade om att det blir just Mikael Persbrandt som spelar Mikael Blomkvist, journalisten med stort rättspatos, som är en av två huvudpersoner i böckerna.

Detta trots att många inte tyckt att Persbrandt egentligen passar särskilt bra för rollen.

Egentligen är alla spekulationer att både under- och överskatta skådespelaren Persbrandt. Även om han blivit mest känd för roller som anspelar på hans egen lite buffliga image, kan han naturligtvis spela vad som helst, inom ett rimligt åldersspann.

Men man ska heller inte ha en övertro på hans förmåga att locka biobesökare. ”Inga tårar” var en gripande familjekrönika, som knappt en människa såg. För att inte tala om publikfiaskot när han och dåvarande flickvännen Maria Bonnevie spelade mot varandra i norska kammarspelet ”Gryningsland”.

Nu blev det en annan ”Micke”. Michael Nyqvist. Med säkerhet vet vi då åtminstone en sak: pr-verksamheten för projektet blir lite mer lättskött…

ARTIKELN HANDLAR OM