Sommarkrysset

Rebecca och Fiona om hatet efter kuppen i direktsändning

Av: 

Jakob Meijer

NÖJE

Utan TV4:s godkännande kuppade Rebecca och Fiona i premiären av ”Sommarkrysset”.

På deras bakgrundsdansares tröjor kunde man läsa ”Fuck SD”.

Nu berättar dj-duon att de fått tusentals hatiska och hotfulla kommentarer.

”Efter programmet fick vi under loppet av 24h över 2000 kommentarer”, skriver de på sin Instagram.

Tittarna bjöds på en tröjkupp redan i säsongspremiären av ”Sommarkrysset”. Under Rebecca Scheja och Fiona FizPatrick kunde man se duon omgiven av bakgrundsdansare, iförda rosa tröjor med det politiska budskapet ”Fuck SD”.

”Sverige är fullt av människor som blir utsatta varje vardag för rasism, utan att ha någon möjlighet att komma undan. Vi, som artister, uppskattar att vi har möjligheten att stå upp mot rasism på stora plattformar andra inte har tillgång till. Därför känner vi också att vi inte har något annat val än att göra just det. I alla sammanhang alltid”, skrev dj-duon efter sändningen i ett sms till Nöjesbladet.

I samband med att Rebecca och Fiona invigde Almedalsveckan utmanade Ungsvenskarnas (SD:s ungdomsförbund) ordförande Tobias Andersson duon på debatt, skriver Expressen.

– De har gjort ett tydligt ställningstagande, men de har inte grundat det i några sakpolitiska argument. De hatar oss, men har inte sagt varför. Just nu har de bara gjort en PR-kupp utan att visa upp någon sakpolitisk kunskap, säger Tobias Andersson.

På sin Instagram utvecklar artisterna nu sina tankar kring kuppen, som de beskriver som ”the perfect crime”.

”För det var nästan så vi och dansarna kände oss backstage när vi smusslade med tröjorna; som kriminella. In i det sista höll vi tröjorna hemliga för att inte någon av TV-producenterna skulle få syn på dem. Vi lever ju i en tid då rasism är så pass normaliserat att vi vet att det blivit jidder om vi haft tröjorna på genrepet”, skriver Rebecca och Fiona.

”Överdrivet formulerat”

Efter lördagens sändning laddade de upp ett Instagraminlägg med uppmaningen att inte rösta på Sverigedemokraterna i höstens val:

”Du måste vara aktiv i diskussioner med dina vänner, familj och grannar. Snälla, försök övertyga, manipulera och hota alla du känner till att inte rösta på ett oerfaret Kalle Anka-nazistparti i kommande valet”.

Rebecca och Fiona förklarar nu att de inte på allvar menar att de uppmanar till hot.

”Det finstilta på tröjorna som vi sedan postade på Insta var medvetet överdrivet formulerat för att vi med vår ’kupp’ vill rikta blickar mot det vi tycker är fel med SD:s politik. Vi vill inte att någon ska ’hota’ eller ’manipulera’ någon, men vi bemöter trams med trams. Och SD= trams!”, skriver duon, som anser att SD ”vill rasera all tolerans och öppenhet”. 

Fiona FizPatrick och Rebecca Scheja.

Om hatet: ”Bekommer oss inte det minsta”

Dj-duon har fått både ris och ros för sitt ställningstagande. Många hyllade initiativet, samtidigt som andra tittare var av uppfattningen att politik och ”Sommarkrysset” inte hör ihop.

Enligt Rebecca och Fiona ska de ha fått tusentals hatkommentarer efter sitt framträdande.

”Efter programmet fick vi under loppet av 24h över 2000 kommentarer, varav många hatiska och hotfulla. Men det bekommer oss inte det minsta, för de flesta var från låsta tomma konton utan följare. Knappast en överraskning, då SD-anhängare ofta använder sig av trollmetoder”, skriver de på Instagram

Johan Janrell, tillförordnad exekutiv producent för ”Sommarkrysset”, har tidigare sagt till Nöjesbladet att att han delar tittarnas uppfattning, att programmet inte ska vara en plattform för politiska budskap.

– Det här var en kupp som genomfördes helt utan TV4:s vetskap eller medgivande, kommenterade Johan Janrell.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

Robinson 2018 – så gick det sen för deltagarna

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommarkrysset

Rebecca & Fiona

TV4

Sverigedemokraterna

Rasism