Johanna Sällströms pappa: ’Jag vet vad de går igenom’

Skådespelerskan Johanna Sällström tog sitt liv 2007.

Precis som Malik Bendjelloul spåddes hon en lysande framtid i filmvärlden.

– Som skapande person är man extra sårbar och varje gång man kliver ur strålkastarljuset finns en stor ensamhet, säger Johannas pappa Roy Sällström.

Roy Sällström är bedrövad över att ännu en framgångsrik och kreativ person tagit sitt eget liv. För sju år sedan hamnade han i total chock sedan hans dotter som mått psykiskt dåligt valde samma väg.

– Det finns mycket skuldkänslor när någon tar sitt liv. Jag har vridit och vänt på mig själv men kommit fram till att jag gjort så gott jag kunnat. Vad som sedan hände med Johanna när hon blev äldre kan jag inte styra över, säger han.

”Känna sig som en bluff”

Han betonar att han inte känner till bakgrunden till Malik Bendjellouls död men att hans tankar går till de anhöriga.

– Jag vet ju vad de går igenom. Först måste de genomlida chocken av att ha mist någon de älskar. Efter det kommer en fruktansvärd smärta som är omöjlig att sätta ord på.

När någon tar sitt liv kan de närmaste känna skam. När Johanna Sällström tog sitt liv valde Roy Sällström att berätta öppet om vad som hänt.

– Jag tror att det var ren självbevarelsedrift att få berätta min version bland alla spekulationer. Folk tror att det måste vara något fel på den familj där någon tar livet av sig men sanningen är att det kan drabba precis vem som helst.

Johanna Sällström var framgångsrik både inom teater och film och hade dessutom en liten dotter. Malik Bandjelloul vann 2013 en Oscar för sin dokumentärfilm ”Searching for Sugarman”.

– Det spelar ingen roll vilka framgångar man har om ens själ är i oordning. Många gånger lever skapande personer under höga prestationskrav och stora framgångar kan göra att man inte kan leva upp till förväntningarna och tidvis känna sig som en stor bluff, säger Roy Sällström.

Mellan föreställningarna, filmerna och höjdpunkterna finns en vardag.

– Det är en hård bransch där man lätt kan känna sig ensam.

Han tror att första steget att förebygga självmord är öppenhet.

– Tyvärr är det fortfarande något av ett tabu både med psykisk ohälsa och självmord och jag tror att vi måste börja prata om det.

Måste lyssna på personen

Roy såg att hans dotter mådde väldigt dåligt den sista tiden. Men på den slutna psykiatriska avdelningen var det svårt att få kontakt med Johanna och när hon fick permission gick hon direkt hem till sin lägenhet och tog sitt liv.

– Jag tror att om man ser att någon mår dåligt så ska man inte ge sig utan gå på, tvinga sig in och visa att man finns där hela tiden och kan lyssna.

Om Roy Sällström träffar andra som mist sina anhöriga på samma sätt brukar han känna en omedelbar gemenskap.

– Jag känner direkt att vi skulle kunna prata hur länge som helst om det vi har råkat ut för. Vi har en alldeles särskild erfarenhet och jag lider med alla som drabbats.

Publisert: