Mejla

Per Bjurman

De coolaste kvinnorna i USA: min lista

Beyoncé, Nora Ephron, Michelle Obama och Miley Cyrus.

Det är några av namnen på listan över USA:s coolaste kvinnor.

Det är ju kvinnodagen och jag skriver från USA, så det känns lämpligt att sätta ihop en liten lista över det stora landets mest förträffliga kvinnor, de som gjort och gör livet här borta bättre och roligare och intressantare.

Givetvis är den helt subjektiv - jag är ändå en vit gubbe med krönika i tidningen och får väl för fan se till att utnyttja mitt privilegium!

Nå, i ingen särskild ordning alls;

  Patti Smith

- När allt dras till sin spets den största rock ’n’ roll-stjärnan av dem alla. Coolare än Keith, smartare än Dylan, tuffare än Lou.

  Michelle Obama

- Anekdoten, berättad under förra valrörelsen, är inte sann men skulle förmodligen kunna vara det. Barack och Michelle har just träffat en man hon dejtade i sin ungdom, numer ägare till en liten restaurang. ”Tänk”, säger Barack efteråt, ”om du gift dig med honom, då hade du jobbat på en restaurang nu”. Michelle skakar lätt på huvudet, ler överseende och replikerar: ”Nej, då hade han varit president nu”.

  Nora Ephron

- En av mina favoritskribenter alla kategorier, med en spänst i formuleringarna, en blick och en humor som bara de gudarna verkligen älskar kan besitta.

  Sarah Silverman

- Hon är inte lika omskriven som för några år sedan, men likafullt den roligaste, smartaste komikern i hela landet.

  Aretha Franklin

- Jag sitter i Detroit när detta skrivs och då förbiser man inte The queen of soul.

  Elaine Stritch

- En 89-årig Broadway-version av Jack Nicholson-karaktären i ”Livet från den ljusa sidan”, fast elegantare i sina cynismer. Just nu aktuell i brutalt underhållande filmdokumentär.

  Miley Cyrus

- Gör bara det rockmännen gjort i alla tider och blivit beundrade som ”rebeller” för, men när en ung kvinna lever ut på samma sätt tar det hus i helvete. Dessbättre verkar det bara roa Miley ännu mer.

  Beyoncé

- Bäst. På alla sätt.

Nu håller utrymmet på att ta slut och det var ju synd för det finns oändligt många fler amerikanska hjältinnor värda att nämna, till exempel Jane Fonda, Billie Holiday, Hillary Clinton, Perl S Buck, Courtney Love, Katharine Hepburn, Emmylou Harris, Lena Dunham, Maureen Dowd, Serena Williams, Rihanna, Nancy Pelosi, Toni Morrison, Loretta Lynn, Joyce Carol Oates, Ronnie Spector och hon som spelade George Costanzas mamma i ”Seinfeld”.

Men vi får väl nöja oss med ett Happy international women’s day.

Publisert:

LÄS VIDARE