Gunde kraschade med motorcykeln

Uppdaterad 2013-11-14 | Publicerad 2013-10-25

Tappade kontrollen när han utmanade Tony Rickardsson

Han tränade i sex månader inför det egna programmet ”I huvudet på Gunde Svan”.

Men på speedway­banan var olyckan framme – och programledaren kraschade med motor­cykeln.

– Det bara small. Jag hann inte ens reagera, säger Gunde Svan.

Motorn varvar 12 000 varv.

Det vrålar och smäller. Bakhjulet spinner i leran när Gunde Svan, 51, släpper på kopplingen och drar i väg i 60 kilometer i timmen. Motorcykeln slirar och sen:

– Det sa bara pang. Jag fegade, helt enkelt. Jag trodde att jag hade klarat starten och tänkte att jag kunde luta mig bakåt så att det skulle fästa lite bättre, men då small det. Jag hann inte ens reagera, säger Gunde Svan.

Landade på ryggen

Motorcykeln stegrar sig och Svan kraschar. Motorcykeln välter över programledaren som utmanat speedwayföraren Tony Rickardsson, 43, i just speedway.

– Speedway bygger på att du måste ha full fart i starten. Slirar du för lite så stegrar sig motorcykeln och du får den över dig. Och det var det som hände, säger han.

– Jag landade på ryggen och vek undan cykeln så jag inte skulle få den rätt över mig, så jag landade på sidan. Jag såg ut som en kassler efteråt. Skyddströjan var av nät och det syntes hur den hade gått in i skinnet. Det var alldeles blodsprängt.

Gunde Svan hade ont i över en och en halv månad efter smällen.

Det egna programmet ”I huvudet på Gunde Svan”, som hade premiär i går på TV4, utsatte den före detta skidmästaren för flera stora utmaningar.

Rasade av hästen

I både speedway och hästhoppning fick programledaren smaka på gruset.

– Det är bara upp igen så fort som möjligt för att inte få griller i huvudet eller bli osäker. Men man är ju inte purung, så när man slår i backen så sitter det i.

Tävlar mot stjärnorna

Sex svenska idrottsstjärnor får besök av Gunde Svan i programmet.

Först ut var skidskyttedrottningen Magdalena Forsberg, 46 i går.

– Inspelningen har varit jättespännande och bitvis väldigt jobbig, och ”scary”. Kul att det drar i gång. Jag har väntat länge. säger Gunde Svan.

Gundes motståndare

Magdalena Forsberg, skidskytte

”Skidskyttet var en av grenarna där jag tänkte att jag faktiskt hade en chans att vinna. Men också en av två grenar där jag inte hade handikapp.”

Pernilla Wiberg, alpint

”Det jag lärde mig av Pernilla var att jag tidigare i min karriär borde ha delegerat bort materiellt ansvar till andra. Hon gjorde det mycket tidigare, och med facit i hand önskar jag att jag hade fått samma insikt i min karriär mycket tidigare.”

Kenny Bräck, racing

”Både Kenny och Tony kommer från väldigt knapra förhållanden. Vilket jag tror har gjort dem så bra som de är.”

Malin Baryard, hästsport

”Jag ville verkligen förstå hur man kan göra en elitsatsning i flera år och sedan, när man kommer till OS, hoppas att hästen mår bra när det väl gäller.”

Annika Sörenstam, golf

”Annika är väldigt spännande. De få gånger jag träffat henne kände jag att hon har så oerhört mycket som ingen vet något om. Jag har dessutom dålig bollkänsla. Ännu värre när den kommer flygande. Så golf passade bra.”

Tony Rickardsson, speedway

”Att speedway skulle vara så svårt som det är, det hade jag aldrig trott.”

Anders Gunde Svan

Ålder: 51.

Bor: Vansbro, Dalarna.

Familj: Hustrun Marie, barnen Julia och Ferry.

Yrke: Programledare och före detta längdskidåkare.

Aktuell: ”I huvudet på Gunde Svan” där han utmanar andra världsstjärnor i deras egna grenar.

Inkomst: 0 kronor. (Taxerad inkomst 2011).

Gundes grymma träning

Gunde Svan tränade i 6 månader inför inspelningen av ”I huvudet på Gunde Svan”. Totalt blev det 252 effektiva träningstimmar, som mest 12 timmar på en vecka och som minst 6 timmar.

Hästhoppningen var en ständigt återkommande träningsform. Gunde tränade på hästryggen flera dagar i veckan, samtidigt som han tränade skidskytte med den lokala klubben och motorcross på isen.

För att hålla konditionen uppe körde Gunde regelbundna löp– och skidpass. Både på snö och med rullskidor. ”Jag gjorde inte så mycket annat än att träna. Efteråt fick jag dra ner på tempot för att landa lite”, säger han.

ANNONS