Alexander Karim om hatet och rasismen

”Haft perioder då jag absolut ville vara vit”

Alexander Karim har genom åren stött på intolerans och rasism.

I veckans avsnitt av ”Stjärnorna på slottet” berättar han om sina upplevelser.

– När jag var liten så hade jag perioder då jag absolut ville vara vit för att få känna mig som alla andra, säger han i programmet.

I veckans avsnitt av ”Stjärnorna på slottet” berättar skådespelaren Alexander Karim, 42, om sin uppväxt och familjens flykt undan diktatorn Idi Amins skräckvälde i hemlandet Uganda.

Familjen flyttade till Uppsala men hamnade så småningom i Helsingborg där Alexander och syskonen var de enda mörka barnen på hela skolan.

– När jag var liten så hade jag perioder då jag absolut ville vara vit för att få känna mig som alla andra. Jag kände mig jäkligt apart på många sätt, säger Alexander Karim i programmet.

Genom åren har skådespelaren stött på intolerans och rasism.

”Skickar hatmejl”

I ”Stjärnorna på slottet” berättar han om hatet han fick utstå när han för några år sedan fick rollen som Vanheden i nyinspelningen av ”Jönssonligan”.

– När det väl kom ut i pressen så gick drevet. Det startades en Facebook-sida. ”Ny Jönssonliga-film. Vanheden gestaltas av en neger”, säger han i programmet.

Karim menar dock på att bemötandet har förändrats i takt med att hans kändisskap växt.

– Det är jättestor skillnad på hur jag blir behandlad nu för tiden jämfört med för några år sedan. Plötsligt blir man hälsad på, på ett helt annat sätt när man kommer in på en restaurang och jag får mycket snabbare service, säger han till Nöjesbladet och fortsätter:

– Jag brukar säga att man kan bli så känd att man ”blir vit”. Jag är inte så känd än men det går att komma till en punkt där folk ser dig i en film och inte tänker på att det är en svart snubbe som spelar rollen. Där det inte längre spelar någon roll. Då har du blivit så känd att du ”blivit vit”.

Alexander Karim är en av det svenska skådespelare som på senare år haft stora framgångar på andra sidan Atlanten. Men han vill inte flytta permanent.

– Jag har väldigt svårt att vara borta från Sverige långa perioder men jag vill så klart fortsätta min karriär utomlands. Det måste jag för det finns inte så mycket jobb här hemma. Om du redan syns i en tv-serie så tycker branschen här att du inte kan spela en roll i en annan serie samtidigt.

Nobbade storfilm

– Sedan är det ju ingen hemlighet att det är så otroligt mycket bättre betalt i USA också. Det måste man väga in i det hela. Men jag ska också säga att jag tackat nej till väldigt, väldigt mycket pengar i USA för att få möjlighet att göra ”Shakespeare in love” på Stadsteatern här hemma.

Han menar på att han inte vill låta pretentiös men att det ytterst handlar om att vara skådespelare för honom.

– Jag tackade nej till en massiv produktion, nästan det största man kan göra i världen för att kunna göra ”Advokaten”. Det var visserligen en mindre roll, men i en enorm produktion på ”Star Wars”-nivå. Valet mellan den rollen och en huvudroll i en tv-serie här hemma var superlätt.

Publisert:

LÄS VIDARE