Chefen för festivalen avgår

NÖJE

"Jag har inte levererat"

HULTSFRED. En ny miljonförlust. Oviss framtid för festivalen. Nu avgår också festivalchefen.

– Jag har sagt upp mig som festivalchef i dag, har jag inte levererat så tar jag konsekvenserna, säger Per Alexandersson till Nöjesbladet.

Foto: Festivalchefen Per Alexandersson avgick i går. ”Det fanns ingen annan utväg för mig än att avgå då jag är ytterst ansvarig”, säger han. Från bolaget Rockpartys sida hade man gärna sett att han satt kvar.

Högsta chefen för Hultsfredsfestivalen har varit en jagad man efter Nöjesbladets avslöjande om krisen i går. Men Per Alexandersson har hela tiden valt att inte kommentera händelsen utåt.

Som enda media fick vi i går en exklusiv pratstund med honom.

– Nu får andra krafter ta över och det fanns ingen annan utväg för mig än att avgå då jag är ytterst ansvarig. Det finns inga konflikter med styrelsen eller nåt sånt, säger Per.

Trots att han nu lämnar sin post hoppas han ändå komma tillbaka redan nästa år, antingen som konsult eller något annat.

– Det får styrelsen avgöra och det har vi egentligen inte hunnit diskutera än, säger han.

Inför 2009 drev festivalen en stenhård linje att satsa sig ur de tidigare krisåren. Med en extra festivaldag, byte från juni till juli och rekordbudget för artister.

Utgifterna skenade

Per berättar att från festivalens ursprungliga budget för artister som lades hösten 2008 blev det i slutändan för tungt när den svenska kronan rasade. De utländska artisternas gager skenade i kostnad.

– Det handlar om miljoner från den ursprungliga budgeten, säger han.

Samtidigt lyckades ni inte sälja nog med biljetter. Vad gjorde ni fel?

– Jag tror att det är en kombination av flera saker. Konkurrensen har varit benhård i sommar, vi är många som slåss om musikälskarna. Förutom festivalerna så kommer artister som U2, Madonna, Coldplay, vilket är unikt.

Ångrar ingenting

Ångrar du några av de stora förändringarna?

– Nej, i alla fall inte nu, det är möjligt att man tänker annorlunda om två veckor. När man går in och gör de här förändringarna så går man såklart in stenhårt på att det är rätt.

Hur mår du i dag?

– Jag mår förhållandevis bra. Jag är lite vemodig men allt har nog inte hunnit sjunka in än, säger Per.

På Rockparty hade man gärna sett att Per Alexandersson fortsatte som chef.

– Det här är hans eget beslut, säger Lennart Beijer, ordförande för Rockparty.