Melodifestivalen

SCHLAGERN PRESENTERAS AV

”Björkman säger hur vi ska rösta”

Av: 

Martin Söderström

NÖJE

"Synd att folk inte vet hur det fungerar"

Johan Norberg, tidigare medlem i Melodifestivalens jurygrupp i Stockholm, säger att juryn får direktiv från Christer Björkman hur de ska rösta.
Johan Norberg, tidigare medlem i Melodifestivalens jurygrupp i Stockholm, säger att juryn får direktiv från Christer Björkman hur de ska rösta.

Christer Björkman är i nytt blåsväder.

Nu anklagas Melodifestivalens general för att styra schlagerjuryns röstning.

– Vi får direktiv vad vi ska rösta på, säger Johan Norberg.

Christer Björkman.

Foto: MAGNUS SANDBERG.

Christer Björkman detaljstyr Melodifestivaljuryns arbete. Den uppgiften framkom i SVT:s program ”Gomorron Sverige” i förmiddags.

Musikern Johan Norberg, tidigare medlem i Melodifestivalens jurygrupp i Stockholm, berättade i programpunkten ”Nöjespanelen” om hur Björkman inför fjolårets final av Melodifestivalen gav juryn direktiv hur de skulle rösta.

– Juryn är helt fri att rösta, jag satt med under finalen i Stockholmsjuryn här i tv-huset. Men vi får direktiv från Christer Björkman vad vi ska rösta på. ”Absolut inte bröderna Rongedal, helst Charlotte Perrelli”. Namnen sägs inte, men man får direktiv där det står ”rösta helst inte på något som är typisk musikermusik”, ”helst inte på något som är dialektalt svenskt”. ”Rösta på något som kan slå internationellt”, säger Johan Norberg i programmet.

Fick fem punkter

Enligt Norberg ska juryn ha fått totalt fem förhållningspunkter inför röstningen utskrivna.

– Fem punkter fick vi, så man vet ju tydligt vad det är som ska fram. Sedan kan vi gå emot, naturligtvis. Det här är ingen katastrof på något sätt, men det är synd att folk inte får veta hur det fungerar. För den här känslan av att vem som helst kan komma med… då det avslöjas att det inte stämmer så tror jag att folk kommer att bli rätt förbannade.

"Visste inte det var hemligt"

Programledaren Micke Leijnegard insåg snabbt det kontroversiella i Norbergs uttalande och poängterade att Björkman inte fanns på plats i studion för att bemöta uppgifterna.

– Jag visste inte ens att det här var hemligt. Jag tycker inte det är särskilt upprörande. Jag tycker Christer Björkman gör ett fantastiskt jobb. Han satsar stenhårt på att få fram internationella hits, säger Johan Norberg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en bra ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Melodifestivalen