Sweden rock hotar banden med böter

Av: Martin Ekelund

Publicerad:
Uppdaterad:

Spelade för högt – nu kan de stå för straffavgiften

Sweden rock festival överskred gränsnivån för hur högt man får spela vid fem tillfällen under årets festival. Hysterica är ett av banden som nu riskerar böter.
Foto: Foto: RICKARD NILSSON/IBL
Sweden rock festival överskred gränsnivån för hur högt man får spela vid fem tillfällen under årets festival. Hysterica är ett av banden som nu riskerar böter.

Sweden rock riskerar en kvarts miljon i böter efter för höga ljudnivåer.

Nu hotar festivalen att kräva artisterna på pengarna.

– Vi informerade alla om vad som gäller, säger Martin Forssman, pressansvarig för festivalen.

För Witchcraft skulle böter på 50 000 kronor innebära en stor ekonomisk påfrestning.

En av Sveriges populäraste festivaler, Sweden rock festival i Sölvesborg, överskred Socialstyrelsens gränsvärden för hur högt man får spela vid fem tillfällen i somras. Efter att ha brutit mot föreskrifterna riskerar de nu en kvarts miljon i vite – 50 000 per tillfälle.

Miljökontoret i Sölvesborg har sedan 2005 hållit ögonen på Sweden rock festival. Och hårdrocksfestivalen har själv genomfört mätningar av ljudnivåerna och har skickat in resultaten till kommunen.

Inte tagit ställning

Enligt Martin Forssman, pressansvarig på Sweden rock, har de ännu inte tagit ställning till hur de ska hantera hotet om böter. Ärendet kommer att avgöras av Miljödomstolen och festivalen har möjlighet att överklaga.

– Vi får se, vi ska diskutera det här internt, säger han.

Det var under spelningar med Rage, Outlaws, Witchcraft, Hysterica och Trace Nine som övertrampen gjordes. Och om Sweden rock döms till böter kan banden bli betalningsskyldiga.

– Banden har sina egna ljudtekniker och vi informerade alla om vad som gäller. När man drar över nivåerna så börjar det blinka rött. Det är några ljudtekniker som har struntat i det här och så har ljudnivåerna överskridits, säger Forssman.

Stor påfrestning

Magnus Pelander är frontfigur i Witchcraft. Han känner inte alls igen sig i Martin Forssmans beskrivning om att de skulle ha fått någon information på förhand.

– Vi har ingen ljudtekniker, det fanns en på plats som vi använde, säger han.

Han menar att 50 000 kronor är en stor ekonomisk påfrestning för ett litet band som Witchcraft.

– Det blir det ju. Vi är inga mångmiljonärer, säger han.

Enligt Martin Forssman har festivalledningen ännu inte beslutat sig för i vilken utsträckning de kommer att kräva pengar från banden själva.

– Vi får se vad som händer. Det blir en diskussion vi får ta.

Publicerad: