Melodifestivalen

12, 12, 12, 12 ...

Av: 

Martin Ekelund

NÖJE

Alexander Rybaks rekordseger i natt: Jag blev så chockad

MOSKVA. Sagan blev sann.

Alexander Rybak höll tillbaka tårarna och spelade hem en rekordseger i Moskva trots dallrande nerver.

– Jag var väldigt nervös. Jag var tvungen att fokusera på att inte gråta, säger han till Nöjesbladet.

Norrmännen har dubbel anledning att fira i dag. Precis när klockan slog om till nationaldagen 17 maj korades Alexander Rybak till vinnare i Eurovision med rekordhöga 387 poäng. Ingen har ens varit i närheten av ett liknande resultat tidigare. Finlands monsterrockare Lordi hade det tidigare rekordet med 292 poäng från 2006.

Själv tackar Alexander sina vitryska rötter för succén.

– I Ryssland gillar de melankoli och i Norge är vi det lyckligaste folket i världen. Mixen var tydligen en lycklig kombination, skrattar han.

Blev chockad

I samma stund som segern var klar sprang människor i Oslo ut på sina balkonger och sjöng refrängen till ”Fairytale” och spelade luftfiol, rapporterar Nöjesbladets medarbetare Ylva Niklasson på plats i den norska huvudstaden.

– Norge har varit favorit så länge. Innan finalen sa jag att det inte handlar om att vinna. Det handlar om att sätta Norge på Eurovision-kartan. Men nu har jag ändrat mig, säger Alexander Rybak.

Och han inledde den fullsatta presskonferensen med att hoppa upp på podiet och sjunga med och spela till tonerna av sin vinnarlåt.

Det var uppenbart att det var en lättad vinnare som mötte Europas medier. Pressen på 23-åringen har varit enorm. Redan dagen efter segern i den norska uttagningen utnämndes han till segerkandidat i hela tävlingen. Ett favoritskap som har påverkat honom.

– Från den första tolvpoängaren blev jag jätteglad och så blev jag så chockad. Men det var välförtjänt, säger han till Nöjesbladet.

Ställde in intervjuer

Den senaste veckan har varit turbulent.

Bland annat drogs Alexander in i en juryskandal efter en middag hemma hos den ryske juryordföranden Filip Kirkorov som senare avgick. I tisdags ställde

han in alla inbokade intervjuer med internationell media.

Och efter att ha kvalificerat sig i semifinalen i torsdags visade han att han inte riktigt var i balans då han fräste åt en journalist som försökte ställa en fråga.

”Fantastisk stämning”

Det var först när han insåg att gapet till tvåan Island var så stort att det inte gick att ta in som han insåg att han vunnit och han kunde pusta ut.

– Vi roar oss mycket i green room, här är det helt fantastisk stämning, hälsade han då från backstage.

Men inför själva framträdandet var han långt ifrån lugn.

– Jag var väldigt nervös. Jag var tvungen på att fokusera på framträdandet för att inte gråta. Man vill ju visa alla människor som ska rösta på en. Det är de som avgör.

De svajande nerverna och turbulenta veckan gjorde att Alexander valde att ställa in festandet på den officiella nattklubben Eurodome.

I stället åkte han hem till sitt hotell för att fira med den norska delegationen och familjen.

– Jag längtar efter min mamma och pappa och efter flickan som ”Fairytale” handlar om, sa han.

Men han räknar med att ta igen festen i dag under den norska nationaldagen.

– Hela Norge kan möta mig på flygplatsen i morgon (läs: i dag), hälsade han i direktsändning.

ANNONS EXTERN LÄNK

3 för 2 på damtrosor hos Lindex! Få den billigaste på köpet. Rabatten dras av i kassan. Handla här

Lindex

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Melodifestivalen