Sex sänker Big brother

NÖJE

Jag var lite neggig mot "Big brother" förra veckan, och jag måste tyvärr vara det igen.

Jag tänker självklart inte ta på mig moralkepsen och förkasta "BB" som programformat.

Tvärtom.

Jag tycker att konceptet är kanon, och jag är helt för att folk gör bort sig i tv och ställer till med saker som de kommer att få käka upp resten av livet.

Anledningen till att "Big brother" inte gör det för mig längre är att mycket av spänningen och dynamiken är borta.

Allt som gjorde såpan till ett socialt experiment när den startade har bytts ut mot jättestora bröst och nakna snoppar (Richard och Samuel har redan visat sina).

Visst kan man ha med ett par människor vars dröm är att få festa på Stureplan eller vika ut sig i Moore, men när man bara har castat den typen är det inte kul.

Då får man bara ångest.

Ångest dels för att man inser hur oändligt många tjejer som tycker att det är livet på en pinne att som "glamourmodell" få visa sig med rumpan bar i en tafflig tidning.

Och dels för att Sveriges mesta skandal-tv har blivit blasé. För när det inte finns någon variation bland deltagarna längre blir det zombiefierat.

När folk går in i huset med syftet att bete sig som svin och göra sig ett namn på att ha sex under täcket inför en infraröd kamera - när samlagen är mer kalkylerade än spontana - så är det inte spännande.

Bara skitigt.

Och dessutom är det dramaturgiskt ohållbart.

För vad har man att hoppas på när det första paret - Malin och Samuel - hoppar i säng efter sex timmar?

Vad ska hända resten av de 113 dagarna och 18 timmarna som ska toppa det? Vad ska Kanal 5 göra? Ta in Rocco Siffredi som joker kanske.

Men jag ska inte bara klaga. Den nya "Zonen", där de utröstade får en chans att komma tillbaka in i huset, är visserligen en "Robinson"-ripoff, men kul ändå. Och drivs de inte till vansinne inne i den betongklumpen så ska de ha en eloge.

Och vad gäller nya programledaren Hannah Rosander så tycker jag att hon funkar bra. Hon fyller Adams skor utan trubbel.

Karolina Fjällborg

ARTIKELN HANDLAR OM