Glitter, selleri eller passion?

NÖJE

Melodifestivalens deltävlingar har blivit guldkanten på folkhemsvintern. De lyser som årets enda chans för publiken till samma påkostade fartfyllda glitter som tittarna i Väst- och Sydeuropa har i sin tv varenda helg året om som det självklaraste i världen.

Less is more kan man säga om det svenska tv-klimatet även om Fyrans glittriga ”Let’s dance” antyder ett närmande till den muntra flärden på kontinenten.

Melodifestivalens regionala glitter skapades av Svante Stockselius, då underhållningschef på Sveriges Television, SVT. Resultatet blev succé som i sin tur gav honom toppjobb på den europeiska samarbetsorganisationen för allmän-tv, EBU, i Genève. Det var EBU som hittade på festivalen som skulle förena det en gång krigshärjade Europa med sång och musik. Stockselius skulle gjuta ny kraft i kalaset men som han berättat för mig hade Väst- och Sydeuropa inte samma behov av hans kunnande som länderna i det forna Östeuropa. Där behövdes hans kunnande för att de skulle kunna tävla med övriga Europa på lika villkor, en europeisk samhörighet i tiden samtidigt med att tv i Östeuropa utsätts för allt intensivare offensiver från den amerikanska tv-marknaden.

Men det är dagens verkligt starka europeiska exportvara, realitysåpan, som gör att Melodifestivalen och ”Let’s dance” är glittret i tiden. Publiksuccén ”Robinson” byggde på utslagstävlingar med ett inte vidare trevligt ansikte. Just precis taskigheterna har fått pendeln att slå åt andra hållet. Varje avsnitt i Melodifestivalen och ”Let’s dance” profilerar budskapet ”titta vad vi kan när vi jobbar ihop”. Samtidigt är det nöjes-tv som glittrigt öppnar för oprövade talanger. De glada vibbarna talar sitt tydliga språk. Tittarsiffrorna är i topp vecka ut och in. Succén är ett faktum. Tala om att utmana tv-Europa söder om Köpenhamn och deras glittershower som varje vecka året om är scenen för de stora etablerade artisterna. Melodifestivalens regionala shower och ”Let’s dance” visar att det går lika bra med selleri. Passionen är grejen.

Missa inte SVT:s diskreta påminnelser om att man fyller 50. Tillbakablickarna i ”Mitt i naturen” är en underbar story om ett medium som bärs upp av passion. Tidens klumpiga utrustning var aldrig några hinder. Det verkliga miraklet vid sidan av att pärlorna bevarats.

Kerstin Hallert