- Jag tog hjälp av voodoo

NÖJE

Madonna i stor intervju: – Jag dansade av glädje när Björn & Benny sa ja

1 av 4 | Foto: ”Det var väldigt dyrt. Olyckligtvis. Vad kan jag säga? Men fetare bankkonton för Björn och Benny.”

LONDON

Hon må vara gift med en britt.

Men det är svenskarna Björn Ulvaeus och Benny Andersson som får henne att dansa.

– När de gav sitt okej till att jag samplade "Gimme! Gimme! Gimme!" dansade jag av glädje, jag visste ju att de i regel alltid säger nej till såna förfrågningar, säger Madonna när Nöjesliv träffar henne i London.

Ni vet alla att Madonna gått och blivit andlig.

Hon bekänner sig till den judiska läran kabbalah. Men när hon hade spelat in sin nya singel ”Hung up” – som rakt av lyfter sitt riff från ABBA:s ”Gimme! Gimme! Gimme!” – tog hon inte bara kaballah, utan alla kända religioner till sin hjälp för att Björn och Benny skulle godkänna den grova samplingen (utan den låten hade hon ju ingen megahit som kunde bära albumet ”Confessions on a dance floor”).

– Jag visste att risken för ett nej var stor och jag praktiserade därför voodoo och tände ljus och bad alla sorters böner, och det funkade, de gick med på det, jag är väldigt tacksam.

Tjänar storkovan

Madonna grimaserar en smula när hon svarar på hur mycket Björn och Benny begärde för tjänsten. Men hon hade inget annat val än att hosta upp.

– Ja, det var väldigt dyrt. Olyckligtvis. Vad kan jag säga? Men fetare bankkonton för Björn och Benny...

Enligt bedömare i branschen har Björn och Benny slutit ett avtal som ger dem en avsevärd del av inkomsterna från de pengar låten drar in på radiospelningar världen över. I England förutspås det att ”Hung up” kommer att generera miljontals pund till de två svenskarna (en miljon pund = 14 miljoner kronor). Det är långt mer än vad de tjänade på ”Gimme! Gimme! Gimme!”, som inte ens gavs ut i USA.

”Svenskar har en viss humor”

Bortsett från att ”Hung up” är en given hit är det också en programförklaring för Madonnas album.

– ABBA är en stor del av min uppväxt. De har skrivit sånger som är oförglömliga. Det var klockrent att sampla dem, som en hyllning till deras era.

Hela Madonnas nya album är en hyllning till discomusiken.

Men mest av allt känns det som en hyllning till Sverige. Förutom Björn och Benny så har Jonas Åkerlund nyss haft premiär på Madonnadokumentären ”I”m going to tell you a secret” och bland övriga låtskrivare på det nya albumet återfinns Anders Bagge, Pär Åström, Henrik Jonback och paret Christian ”Bloodshy” Karlsson och Pontus ”Avant” Winberg.

– Jag vet. Det är helt sjukt. Till och med min yogainstruktör är svensk.

Är det en tillfällighet? Eller vad?

– Det finns inga tillfälligheter. Svenskar har en feeling som jag kan relatera till. En speciell sorts humor. Och så är ni motsägelsefulla. Å ena sidan är ni verkligen på G och uppåt, å andra sidan finns där ett stråk av mörker. Fattar du vad jag menar? Det är så jag känner och jag attraheras av det, säger Madonna.

Blev vuxen i New York

I ett av de bästa spåren på nya skivan, ”I love New York”, förkastar du London, ändå bor du här?

– Livet är som ni svenskar, en paradox. Självklart älskar jag London. Men jag har bott längre i New York än i nån annan stad och vi snackar om de avgörande åren i mitt liv. Jag drog dit efter high school och det var där jag lärde mig att överleva, lärde mig vad det innebär att vara artist, vilka uppoffringar som är nödvändiga, det var där jag blev Madonna. Jag har en stark koppling dit.

Du har kallats för ”bitch”. Varför kallas starka kvinnor så medan starka män möter beundran?

– Vanans makt. Historiskt sett har de stora politikerna, Nobelpristagarna, filosoferna, artisterna och så vidare, nästan bara varit män. Det har funnits starka kvinnor, men det är inte dem det skrivits om. I takt med att folk blir mer vana vid att se kvinnor i maktposition kommer rädslan för dem att avta.

Du har också kallats ”The Disco Queen”. Har du nåt budskap att ge till prinsessorna: Britney Spears, Christina Aguilera, Gwen Stefani”

– Ja, hylla drottningen!

Tore S Börjesson