– Häftigt att bli kär i min ålder

NÖJE

”Idol”-juryns Pelle Lidell om att bli nykär – och sorgen från när hans pappa dog

1 av 3 | Foto: ”MAN KÄNNER SIG SOM 15 IGEN" Pelle Lidell stötte på sin Anna på Götgatan i Stockholm för ett år sedan. Han hade varit kär i henne som 23-åring och nu började de dejta.

Pelle Lidell är en av tre flintskalliga män i fredagsmyset.

Till vardags är han den framgångsrike skivbolagsmannen som hittade sin ungdomskärlek efter 20 år.

Innerst inne är han punkaren som sörjer sin pappa.

Det är reklampaus under fredagsmysprogrammet ”Idol”.

Samtidigt som du svär över att dippen klumpar sig pågår en tvekamp bakom kulisserna i TV4-studion.

Jurykufen Alexander Bard pladdrar oavbrutet backstage. Han pekar med hela handen och avbryter producenter.

Till slut brister det för Pelle Lidell.

– Jag ryker ihop med Bard hela tiden, han är en åsiktsmaskin. Det är till och med värre backstage än i rutan. Jag är van att bestämma i min värld och han att bestämma i sin, men när han kommer in och ska bestämma över mig måste jag säga ifrån.

Pelles irritation brukar lägga sig efter en timme, berättar han när vi träffas för en frukostintervju.

Under sextio minuter kämpar han för att stänga Bard ute ur sin värld så gott det går.

– Jag vill bara tagga ner så jag inte riskerar att säga någonting dumt, kränkande eller plumpt. Jag kan bli jävligt förbannad på honom, samtidigt som jag hyser stor respekt för hans karriär.

Och mitt i allt det här har ni Laila som vaggar omkring och föder när som helst.

– Men det märks ju knappt. Hon är väldigt proffsig, trots att hon har sitt att tänka på är hon den första som kommer fram och lugnar mig när jag känner mig nervös.

Ung & desillusionerad

Du är ett vitt ark. Vem är du egentligen Pelle Lidell – den tredje skalliga mannen i juryn? Det enda jag vet är att du är gammal punkare och det syns inte ens.

– Det vore ju rätt patetiskt om jag som snart 50-åring skulle ha samma look som när jag var 15. Men jag har det inom mig.

Pelle berättar att han var desillusionerad som ung. Hans pappa fick en hjärnblödning, 42 år gammal. En dag när Pelle kom hem från skolan var han borta, död.

– Jag var tio år och det knäckte mig. Genom att fly in i musiken kopplade jag bort pappa, sedan fanns han ju med mig när jag vaknade, när jag somnade, när jag satt på bussen kunde jag brista ut i gråt. På den tiden fick man bita ihop, psykologhjälp fanns inte. Allt det här ledde till Sex Pistols och The Clash, de representerade mig.

Hans mamma höjde på ögonbrynen när sonen stövlade in i Dr martens och skinnjacka.

– Men hon var snäll, hon fattade att jag sökte min identitet.

Pelle Lidell pratar med sin mamma varje dag. Hon kommer med åsikter om allt från dagens skjortval till hans tv-manus.

För bara två år sedan satt Pelle på en begravningsbyrå efter att ha fått beskedet om att hon skulle dö av hjärtsvikt.

– Överläkaren på Karolinska dödförklarade henne, sa att de gett upp, skulle dra in alla mediciner. Jag satt där med min dotter Alicia på intensiven, tårarna bara rann när vi åkte till begravningsbyrån. Men mamma slog sjukdomen. Nu är hon 75 och bor hemma, promenerar i Sundbyberg med sin rullator.

Sprang på kärleken

Det finns en väldigt fin story om dig och din flickvän Anna.

– Hon var 18 och jag var 23. Hon var ihop med min dj-polare, vi tittade lite på varandra men det var ”hands off”. Jag var kär i henne. För ett år sedan sprang vi på varandra på ett kafé på Götgatan. Vi drack latte och pratade igenom allt. Sedan började vi dejta. Det är häftigt att bli kär vid den här åldern. Man känner sig som 15 igen.

Céline Dion, Jennifer Lopez, Christina Aguliera. Imponerande artister du har jobbat med, men vad innebär det egentligen?

– Ta Christina Aguilera som exempel. Jag hittade en låtskrivare, Paul Rein, som spelade upp absoluta hitlåtar. Därefter åkte jag till USA och träffade en nysignad artist som jag knappt kunde uttala namnet på, hon var osäker, men man hörde ju direkt att hon hade en pipa. Samarbetet blev ”Come on over” som sålde fyra miljoner ex.

– Det roliga med den här låtskrivaren Paul, var att han levde en tynande tillvaro i Sverige. Han blev miljonär på singeln och hans fru ringer mig och frågar ”FATTAR du vad du har gjort för min familj?”. Det är det största jag har varit med om, yrkesmässigt.

Du blev tillfrågad om att ta plats i ”Idol”-juryn för fyra år sedan – då tackade du nej. Vad fick dig att tänka om?

– Då var jag var mitt uppe i en separation, jag var inte säker på att dynamiken var rätt och jag frågade ”behöver de verkligen en tredje skallig man i juryn?”. Nu kände jag att det skulle funka helt enkelt. Även om jag blev den tredje skalliga den här gången också.