– Bara att fly landet

NÖJE

20 av Sveriges största artister om varför de nobbar Melodifestivalen

Foto: hellre landsflykt än tv-fest I kväll bänkar sig miljoner svenskar för att följa Melodifestivalen. Men alla är inte roade. ”Det är bara att skita i och fly landet”, säger Ulf Lundell om schlagertävlingen.

Ingen Perrelli. Ingen Carola. Inget The Ark.

Årets melodifestival är stjärnfattigare än någonsin.

Nu berättar Sveriges stora musikprofiler varför de nobbar landets största musiktävling.

– Det är bara att skita i och fly landet, säger Ulf Lundell till Nöjesbladet.

Tävlingsproducenten Christer Björkman dammsuger varje år landet på artister för att Melodifestivalen ska behålla sin position som Sveriges största tv-fest.

Men i år finns ingen Carola, Andreas Johnson eller Perrelli. Ingen Peter Jöback eller Lena Philipsson.

I stället heter fixstjärnorna i Melodifestivalen 2011 Eric Saade, Danny och Melody Club.

Och Nöjesbladets rundringning visar att flera av landets folkkära inte bryr sig ett dugg om att vara med i tävlingen.

– Jag är helt ointresserad. Har inte ens koll på vilka som är med, säger Helen Sjöholm.

”Inte Eldkvarns forum”

– Jag kan säga här och nu att jag aldrig kommer att ställa upp i Melodifestivalen. Det spelar ingen roll att det är tre miljoner som tittar, säger Petter, som nyligen var med i TV4:s ”Så mycket bättre” tillsammans med bland andra Plura Jonsson.

– Jag har blivit tillfrågad ett par gånger, men det är inte riktigt Eldkvarns forum. Jag är inte en stor vän av Melodifestivalen. Jag har väl aldrig drömt om att stå på den scenen. Det kan jag leva utan, säger Plura.

Han får medhåll av Bo Sundström.

– Vi har fått erbjudanden och funderat på att delta, men sedan har vi kommit fram till att det här inte är Bo Kaspers Orkesters arena, säger sångaren.

”Tvätta bort skiten”

Flera av landets artister är också kritiska till hur festivalen har utvecklats.

– Det har blivit för mycket ”Paradise hotel” över hela spektaklet och jag gillade det gamla formatet mer. Jag har fått erbjudanden men har aldrig haft intresset, säger Torbjörn ”Ebbot” Lundberg sångare i The Soundtrack of our Lives.

Schlagerveteranen Alexander Bard deltar i år som låtskrivare. Han förstår varför etablerade artister nobbar jippot.

– Melodifestivalen har förstört fem gånger fler karriärer än vad den har byggt upp. Man får ägna resten av tiden på att tvätta bort skiten när man väl gjort bort sig. Det är vansinnigt riskabelt, säger han.

”Förstörde karriären”

När The Ark vann 2007 fanns mycket som tydde på att artister ur den kreddiga rock och popscenen hade blivit mer positiva till schlagertävlingen. Enligt Bard satte bandets fiasko i Helsingfors stopp för utvecklingen.

– Det förstörde The Arks karriär och var början på slutet för bandet, säger Alexander Bard.

Inte musik

Trots riskerna har Bard ingen förståelse för sågningarna av Melodifestivalen:

– Dissandet av Melodifestivalen är barnsligt. Det är snobbigt och de framstår som elitistiska töntar. Det är som att säga att det är något fel på trevlig lördagsunderhållning. Melodifestivalen handlar om att göra treminuterslåtar i tv – inte musik, säger han.

Men att det skulle vara problem att locka artister till tävlingen håller Christer Björkman inte alls med om.

Tvärt om.

23 debutanter i år

– Jag har jättelätt att få tag i artister. Sedan beror det på vilken agenda de har och hur schemat ser ut. I princip finns det en dialog med

i stort sett alla artister som vi vill ha dialog med. De som är ointresserade är relativt få mot de som är intresserade. Så var det inte alls för tio år sedan, säger han.

– Men det finns bara ett The Ark. De var med, sedan går man vidare. Vi har 23 debutanter i år. Att vi över huvud taget hittar mer än hälften nya artister som vill vara med i tävlingen är fantastiskt.

ARTIKELN HANDLAR OM