Här är världens 50 mest ikoniska låtar

Kan du gissa topp 5? Se hela listan här

Nirvana, John Lennon och U2 toppar listan.
Nirvana, John Lennon och U2 toppar listan.

En officiell lista över de mest ikoniska låtarna genom tiderna.

Det är vad forskaren Dr Mick Grierson från University of London fixat fram.

– Även om jag använder mig av vetenskap så är det i slutändan upp till varje person att bedöma vad som är ikoniskt för just den, säger han till Daily Mail.

Nirvanas ”Smells like teen spirit” från 1991 är den mest ikoniska låten genom tiderna.

”Imagine” av John Lennon och U2:s ”One” ligger också i topp tre. Därefter kommer Michael Jacksons ”Billie Jean” och Queens ”Bohemian Rhapsody”.

Det har dataforskaren och musikern Dr Mick Grierson från University of London slagit fast.

Forskaren började med att plocka låtar från sju stycken ”bästa låtarna”-listor, bland annat från tidningar som Rollingstone och NME.

Hittade gemensamma nämnare

Därefter använde han sig av en analytisk programvara för att undersöka vad det är som gör låtarna speciella, inklusive tonarterna, variation i ackord, BPM, låttexter, variation generellt i låten och mycket annat.

– Vi tittade på en rad grejer i varje låt och jämförde dem för att se om det fanns likheter i dessa som det finns mindre av i andra låtar. Vi hittade den mest viktiga saken som dessa låtar har gemensamt. De flesta av dem använder ljud på ett mycket varierat och dynamiskt sätt jämfört med andra låtar, säger han till Daily Mail om listan, som plockats upp av flera amerikanska och brittiska medier.

ABBA kvalar in på listan

Så, finns det då en formel för att göra en ikonisk låt, som alla låtskrivare och artister bör följa?

Inte riktigt, enligt Grierson själv.

– I slutändan finns det ingen ”formel” för detta, annat än att göra så att din låt låter så annorlunda, varierande och spännande som möjligt. Även om man tillämpar den vetenskapliga processen, så är vad som anses vara ikoniskt upp till varje enskild person. Min slutsats är att om du vill ha en formel för att skapa bra musik, så finns det en; du måste göra något som låter fantastiskt.

Även ett svenskt band kvalar in på listan. ABBA:s ”Dancing queen” är den 29:e mest ikoniska låten genom tiderna.

Publisert: