Robert Gustafsson: ”Hämnden är ljuv”

avLinnéa Borgert

NÖJE

”Hundraåringen” nominerad till en Oscar - förlorade på Guldbaggegalan

Foto: IMAGE.NET
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann kan få Oscar för bästa makeup och hår.

”Hundraåringen” nominerades 2014 till en Guldbagge för bästa mask/smink – men maskörerna Eva von Bahr och Love Larsson gick hem utan pris.

Nu tar de revansch och har chansen att kamma hem en Oscar.

– Det är så härligt att det finns en rättvisa någonstans, hämnden är ljuv, säger Robert Gustafsson, som spelade huvudrollen i filmen.

I filmen ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” gör Robert Gustafsson en livsresa från 20 år till 100. Det krävde otaliga timmar i sminket med Eva von Bahr och Love Larsson.

– I effektiv tid tillbringade jag fem och en halv vecka i sminkstolen. Alltså över en månad satt jag bara i smink. Har man två maskörer cirka en decimeter från sitt ansikte i fem och en halv vecka non stop så lär man känna de människorna ganska bra, säger Robert Gustafsson och skrattar.

Han är överlycklig över Oscarsnomineringen.

– De har äntligen fått välförtjänt uppmärksamhet kring deras arbete som är helt fantastiskt. Jag är så fruktansvärt glad över detta, säger han.

”De skickligaste vi har”

Filmen nominerades i motsvarande kategori på Guldbaggegalan 2014. Men Eva von Bahr och Love Larsson vann inte priset.

– De är de skickligaste vi har i det här landet, sen att den där Guldbagge-juryn inte förstår det, det är en sak. Så ser Sverige ut tyvärr, säger Robert Gustafsson.

– Det är så härligt att det finns en rättvisa någonstans, hämnden är ljuv från förra året. Att det ska till utländska krafter för att förstå vad det här är för arbete, hur mycket som krävs och hur svårt det är att få till det där bra.

”Utan dem hade det inte gått”

Robert Gustafsson kommer att följa Oscarsgalan från Sverige. Då han för tillfället jobbar med manusarbetet till ”Hundraåringen 2” blir det svårt att hinna med en resa till Hollywood.

– De är de som ska åka dit och fira. Det är de som har uppnått det här. Jag tycker bara att nomineringarna i sig är en seger, men det är klart att jag håller tumarna. Jag tycker det är en fantastisk seger för dem, säger han.

– Hela filmen var en gemensam ansträngning, alla är jätteviktiga, men utan dem hade det inte gått och genomföra den där filmen överhuvudtaget.

ARTIKELN HANDLAR OM