One Direction vs. Justin Bieber

avFrida Söderlund

NÖJE

Fredag den trettonde har aldrig varit så lyckosam.

I dag släpper både Justin Bieber och One Direction sina efterlängtade studioalbum. Men vem kommer att vinna topplistfajten?

Och vilken artist är egentligen störst? Nöjesbladet granskar allt från musiken till skandalerna hos två av världens mest framgångsrika musikakter någonsin.

Recension Justin Biebers nya skiva

Recension One Directions nya skiva

14.00: Chatta om fajten med Nöjesbladets Frida Söderlund

SKANDALERNA

ONE DIRECTION

Skandalerna har aldrig varit i fokus när det gäller One Direction, men började

ändå ta fart under de senaste åren. Efter några fylletweets från Liam Payne och otrohetsrykten i förhållandet Zayn Malik och Perrie Edwards, så slog det på trumman ordentligt när Louis Tomlison och avhoppade Zayn Malik fångades på film i Peru när de rökte vad som sägs vara cannabis på väg till en konsert. Lite över ett år senare lämnade Zayn Malik bandet väldigt plötsligt och rykten om att det skulle handla om drog – och alkoholproblem tog fart direkt. Kort därefter bröt Louis Tomlinson upp med sin långtidsflickvän och bara veckor senare visade det sig att han väntade barn med stylisten Briana Jungwirth. Ja, det började plötsligt skaka lite i bandet under det senaste året.

JUSTIN BIEBER

Ja, var ska man börja? Bieber sa det själv i en brittisk intervju att även om han

varit borta från musiken i några år har han ”lyckats göra rubriker för lite andra saker”. Under några turbulenta år så hamnade Bieber i onåd med rättsväsendet för att ha kastat ägg på sin grannes hus och dömdes sedan till skadestånd, villkorlig dom under två års tid och terapi för sin ilska. Kort senare stoppades han för rattfylla och olagligt streetrace i Miami. Polisen gjorde också en razzia i Biebers hus vid ett tillfälle där de grep en person för droginnehav och hösten 2014 greps Bieber själv för oansvarig körning vid en krock mellan honom och ett annat fordon. Vid flera tillfällen har också Bieber fått utbrott på scenen, nu senast i Oslo där han skulle marknadsföra nya albumet med en minikonsert. Efter en låt avbröt han, skrek på fansen och lämnade scenen.

KÄRLEKSKARUSELLERNA

ONE DIRECTION

I början av karriären hade Harry Styles en romans med 14 år äldre Caroline Flack,

en av programledarna under tiden i ”X-factor”. Styles var då bara 17 år och kom senare att dejta världsstjärnan Taylor Swift. För de andra killarna i bandet så kilades det länge stadigt för Louis Tomlinson, Liam Payne och avhoppade Zayn Malik, men alla tre gjorde slut med sina långtidsflickvänner nu i år. Niall Horans mest kända flirt är sångerskan Ellie Goulding. Spänningsfaktorn kunde ju varit lite, lite högre ändå. Det kanske kommer nu?

JUSTIN BIEBER

De som inte följt ”Jelena”-historian eller shippat ”Jelena” eller varit trött på ”

Jelena”, de har inte riktigt hängt med. Justin Bieber och Selena Gomez var under flera år ett av världens mest omskrivna kärlekspar och det har minst sagt varit en bergochdalbana. Paret har blivit tillsammans och gjort slut under flera omgångar, paparazziplåtats när de ska ha varit med andra, lagt upp mystiska instagrambilder och skrivit flera låtar om förhållandet. Så sent som för en vecka sedan gick Bieber ut och bekräftade att han alltid kommer att älska henne och att det kan komma att bli en reunion. Aw, nu får vi vänta och se!

SIFFERFAJTEN

Ålder

1D: 22 (i genomsnitt).

JB: 21.

Ursprungsland

1D: England och Irland.

JB: Kanada.

Genombrott

1D: Genom tv-programmet ”X factor” 2010.

JB: Genom Youtube 2007.

Studioalbum

1D: 5. ”Up at night” (2011), ”Take me home” (2012), ”Midnight memories” (2013), ”Four” (2014) och ”Made in the A.M.”(släpps den 13 november 2015).

JB: 4. ”My world 2.0” (2010), ”Under the mistletoe” (2011), ”Believe” (2012) och ”Purpose” (släpps den 13 november 2015).

Turnéer

1D: 4.

JB: 3.

Vunna priser

1D: 172 (319 nomineringar).

JB: 156 (297 nomineringar).

Antal MTV Video Music Awards

1D: 4 (4 nomineringar)

JB: 2 (5 nomineringar)

Lyssnare på Spotify:

1D: 17 457 076 lyssnare per månad.

JB: 22 843 533 lyssnare per månad.

Sverige­spelningar:

1D: 4. (Tre i Friends arena, 2013 och 2014, och en på Ullevi 2015).

JB: 3. (Tre utsålda Globen 2013).

Guinness världsrekord

1D: 6: Första grupp att debutera som etta på Billboard med sina första fyra album, första brittiska grupp att direkt toppa Billboardlistan med ett debutalbum, högsta debut av en brittisk grupp på den amerikanska singellistan, mest populära dansspelslåt, flest twitterföljare för en musikgrupp samt flest Youtube-prenumeranter för en musikgrupp.

JB: 6: Mest populära video online, första soloartist att ha tre album som toppar listor i USA och Storbritannien före 18 års ålder, mest välspridda meddelande på sociala medier på 24 timmar, yngsta soloartist att ha fem nummer ett-album i USA, yngsta musiker att ha en musikkanal med tre miljarder visningar, samt yngsta manliga artist att släppa en singel som går rakt upp i topp på Billboardlistan.

Följare på Facebook:

1D: 38 miljoner.

JB: 73 miljoner.

Följare på Twitter

1D: 25,6 miljoner (privat har Harry 26 miljoner, Niall 23,5, Liam 21,2 och Louis 20,4 miljoner).

JB: 63,8 miljoner.

Följare på Instagram

1D: 11,5 miljoner. (Privat har Harry 13,8 miljoner, Niall 12,3 miljoner, Liam 7,4 miljoner och Louis 6,5 miljoner)

JB: 43,5 miljoner.

Plats på Forbes lista över bäst betalda artisterna under 30

1D: Tvåa med en årsinkomst på 75 miljoner dollar – cirka 610 miljoner kronor.

JB: Etta med en årsinkomst på 80 miljoner dollar – cirka 650 miljoner kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM