Jonas Karlsson (sportjournalist)

”Hoppas min ’död’ blir rolig”

Av: 

Björn Berglund

NÖJE

Nu gör Jonas Karlsson klassisk scenkomedi

Jonas Karlsson är en av Sveriges tyngsta scen­skådespelare med Beckett, Bergman och Shakespeare på sitt cv.

Men när han gör komedidebut i ”Ladykillers” i höst är han nybörjare.

– Det är en väldig ­utmaning, säger han.

Den 16 september har ­”Ladykillers” premiär på ­Oscarsteatern i Stockholm. I rollerna finns komedi­veteraner som Suzanne Reuter, 62, och Leif Andrée, 57. För Dramatenskådisen Jonas Karlsson, 43, är det oprövad mark.

– Jag har aldrig gjort ren komedi förut, jag är ju van vid en helt annan slags ­teater. Jag smakade lite på det där när jag gjorde ”Rain man” med Robert Gustafsson för några år sedan och jag blev väldigt sugen på att pröva det fullt ut, säger han till Nöjesbladet.

Planerar en stöt

Handlingen i ”Lady­killers” går ut på att ett gäng klåparaktiga bankrånare hyr ett gästrum hemma hos en gammal änka för att planera en stöt.

Damen är dem snart på spåren och de bestämmer sig för att röja henne ur ­vägen. Men inget går som de tänkt sig.

– Det känns speciellt roligt att göra en så klassisk komedi, säger Jonas Karlsson som spelar gängets ledare professor Marcus.

Enligt Jonas Karlsson är nyckeln densamma i både drama och komedi – samspelet mellan skådespelarna.

– Det är väldigt svårt, men också härligt när det sitter, som en balett liksom. Det är grunden i all scendramatik och i komedi ställs det på sin spets. Det är ju ett ensemblejobb och ingen tävling i att få skratt, säger han.

”Kan inte springa runt”

Kollegan och komikern Johan Rheborg, 51, håller med.

– Jag kan ju inte springa runt och köra stand up-trick. Vi måste ju få ihop det här till att bli ett instrument. Det blir dåligt om man inte litar på att det är roligt och ­börjar jaga skratt till priset av sin karaktär och föreställningen, säger han.

Jonas Karlsson, som bland annat har spelat Hamlet, har även en annan erfarenhet som kan komma väl till pass i ”Ladykillers”, där ligamedlemmarna dör en efter en.

– Jag kan faktiskt inte ­räkna alla gånger jag har dött på scen. Det brukar kanske ­inte vara speciellt roligt, men jag hoppas att det blir det här, säger han.

– Jag har faktiskt aldrig dött förut. Jag tackade nej till en Beckfilm där jag skulle dö, eftersom jag tyckte att det kändes obehagligt att se mig själv dö på tv, säger ­Johan ­Rheborg.

  Följ Nöjesbladet på Facebook – tyck till om de senaste nöjesnyheterna!

Det här är ”Ladykillers”

Pjäsen är ursprungligen en brittisk film från 1955, med bland andra Peter Sellers och Alec Guinness i rollerna. 2004 gjorde Coen-bröderna en nyversion med Tom Hanks i huvudrollen. Teaterversionen kom 2011 och har spelats över hela världen.

Emma Bucht regisserar den svenska tolkningen och i rollerna finns Jonas Karlsson, Johan Rheborg, Suzanne Reuter, Leif Andrée, Shebly Niavarani och Jacob Nordenson. Edward af Sillén står för den svenska ­översättningen.

”Ladykillers” har premiär den 16 september och ­biljetterna släpps den 25 februari.

ANNONS EXTERN LÄNK

REA hos Åhléns – upp till 50 % på kläder och inredning!

Åhlens

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jonas Karlsson (sportjournalist)

Stockholm

Dramaten