Nöje

”Kan vara jävligt hårt på landet”

Av: 

Jan-Olov Andersson

NÖJE

Jens Östberg om kylan i bioaktuella ”Flugparken”

Han var lovande fotbollsspelare. Blev i stället framgångsrik balettdansör och koreograf. Och nu filmdebuterar Jens Östberg, 43, med kyliga dramat ”Flugparken”.

– Den är inte självbiografisk. Men på något sätt kanske huvudpersonen är en mörk variant av mig själv, säger han.

Det handlar om krångliga vänskaps- och kärleksförhållanden i en kylig norrländsk stad. En person som försvinner spårlöst.

– Det handlar om brott och straff och hämnd. Att lösa upp gränserna mellan förövare och offer. Filmen är kärv, ett pussel, bygger mycket på stämningar.

”Folk kör ihjäl sig”

– Vi är vana att se hård storstad, ”Snabba cash”-våldet, men lands­orten kan vara jävligt hård också. Det är kanyler i de små röda stugorna. Knivmord och folk som kör ihjäl sig på konstiga sätt. Och där finns ingen glamour, det finns inget Stureplan där, säger Jens Östberg.

Lite grann är det regissörens egen uppväxt i Lindesberg i Bergslagen som inspirerat till miljön, fast här flyttad till ett ännu kyligare Norrland. Många av hans kompisar hade hårda familjeförhållanden, utan ­kanaler att ta sig vidare.

Jens Östberg, 43, lämnade landsorten och blev framgångsrik balettdansör och koreograf.

– Det var modern dans och performance, sedan har det skett en övergång mot film via dansfilmer, jag har alltid älskat film.

”Otroligt intuitiv”

Budgeten var 10,5 miljoner kronor. Han lovordar producenterna Mimmi Spång och Rebecka Lafrenz som vågade satsa på honom. För att inte tala om Sverrir Gudnason, huvudrollsinnehavaren som nyligen vann skådespelarpriset för filmen på filmfestivalen i Thessaloniki i Grekland.

– Det var han värd. Han är ju filmen, på många sätt. Han är en otroligt intuitiv skådespelare. Har närhet till sina känslor och vågar också vara enkel och ­subtil.

Det här är Jens

Namn: Jens Östberg.

Ålder: 43.

Bor: Hörsne, Gotland.

Familj: Sambo med Anna Granath, komiker och manusförfattare, barnen Liv, 9 år, och Jona, 3 år.

Aktuell: Debutfilmen ”Flugparken” har premiär i dag.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarens trender hos Åhléns - handla kläder, skor och väskor här.

Åhlens

Publisert: