Angelina Jolie om cancerskräcken – har opererat bort äggstockarna

NÖJE

Skriver själv i New York Times: ”Jag sade till mig själv att jag måste vara lugn och stark”

1 av 8

Angelina Jolie har opererat bort sina äggstockar sedan hon diagnosticerats med tidiga tecken på cancer.

I tisdagens upplaga av New York Times skriver filmstjärnan att hon fick beskedet för två veckor sedan.

– Jag sade till mig själv att jag måste vara lugn och stark, och att det inte finns någon anledning att tro att jag inte ska leva så att jag kan se mina barn växa upp och träffa mina barnbarn, skriver hon.

Hon skriver också att maken Brad Pitt satte sig på ett plan från Frankrike och var vid hennes sida bara timmar efter beskedet. Läkarna avlägsnade en mindre tumör samt båda äggstockarna men Jolie valde att behålla sin livmoder. Däremot kan hon inte få fler barn, skriver hon.

Jolie och Pitt har sex barn, varav tre är biologiska. 2013 opererade Jolie bort båda sina bröst för att minska risken för cancer eftersom hon är i högriskzonen för både bröst- och äggstockscancer. Såväl hennes mormor som mor och en moster avled i cancer.

Klimakteriet förskyndas

Hon har länge planerat denna operation, men velat förbereda sig mentalt eftersom den försätter kvinnan i ett för tidigt klimakterium. Beskedet från läkaren fick dem att göra den direkt i stället.

– Det vackra med sådana stunder i livet är att man får så stark klarhet. Man vet vad man lever för och vad som betyder något. Det är polariserande och fridfullt, skriver hon.

Bröt ihop

Jolie berättar även om mötet med läkaren som behandlade hennes mammas cancer:

– Du ser ut precis son hon, sa hon och jag brast i gråt.

Sedan kom de överens om att ta sig samman och kämpa vidare. Nu väntar en ny tid för Jolie.

– Jag förväntar mig fysiska förändringar. Men jag känner mig lugn med vad som komma skall, inte för att jag är stark utan för att det här är en del av livet. Det är inget att frukta. Jag känner djupt för kvinnor som drabbas av detta tidigare i sina liv, innan de fått sina barn. Deras situation är mycket värre än min.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brad Pitt

Cancer

Klick!