Pharrell och Thicke överklagar domen

avRebecka Ljung

NÖJE

Böter för upphovsrättsintrång

1 av 5 | Foto: AP
Robin Thicke och Pharrell Williams uppträder tillsammans.

Robin Thicke och Pharrell tänker inte ge Marvin Gayes familj 60 miljoner.

Deras advokat överklagar och förkastar domen mot ”Blurred lines”.

– Det är ett hemskt beslut, säger Howard E. King.

De suddiga linjerna klarnade tidigare i veckan, då Robin Thicke och Pharrell Williams dömdes till att betala 7,3 miljoner dollar, motsvarande drygt 60 miljoner kronor, till Marvin Gayes familj.

Artisterna anklagas för upphovsrättsintrång, då deras och T.I:s omdiskuterade superhit ”Blurred lines” liknar Motown-stjärnan Marvin Gayes låt ”Got to give it up” från 1977.

Har medgett likheter

I domstolen spelades partier av Gayes låt upp och juryn ansåg att 2013-hiten i princip är en kopia.

Pharrell har vid ett tillfälle erkänt att verken låter likadant, enligt Variety, och i intervjuer har Thicke pratat om Marvin Gaye som en inspirationskälla till låten. Det har han dock tagit tillbaka, med förklaringen att han var berusad.

Båda låtskrivarna nekar till intrång i upphovsrätten, och nu gör de något som få trodde skulle hända: De tänker överklaga domen.

”Ett hemskt beslut”

I nyhetsprogrammet Fox Business säger duons advokat Howard E. King att han kommer ge allt för att upphäva domen. Han respekterar inte juryns beslut.

– Bara för att åtta personer tycker att två låtar är likadana, måste det inte betyda att de är det. Melodierna är annorlunda, ackorden är annorlunda och tonerna är annorlunda, säger advokaten till Fox Business.

Om ”Blurred lines”-domen står fast menar advokaten att det kan förstöra för andra låtskrivare i framtiden.

– Jag tycker att det här är ett hemskt beslut, som kommer påverka huruvida skivbolag kommer att bistå med nödvändiga pengar för skapandet av ny musik eller ej, säger King.

ARTIKELN HANDLAR OM