”Jag fick panikångest inför 20 000 personer”

NÖJE

Vad som började som revansch slutade i krasch

1 av 2 | Foto: ANDREAS HILLERGREN
Morgan Alling drabbades av panikångest under 90-talet: "Om du har psykiska problem är det bara välkommen i klubben", säger han.

Publiken skrattade, men Morgan Alling trodde att han ska dö.

Har du ångest är han den första att välkomna dig.

- Vi är många, säger han.

Det började som en revansch.

Morgan Alling, 46, hade en barndom präglad av alkoholism, missbruk, svek och kriminalitet. Han blev äldre, och bytte ut skiten mot scenskolan, egna tv-program och fest. Vändningen var total. Ett rus.

- Jag överlevde barndomen och fick allt jag ville ha. Jag var hög av mig själv och kung i baren. Sju dagar i veckan drack jag. Det gick väldigt fort. Tillslut tog kroppen stryk, säger han.

Kungen i baren utvecklade panikångest. I mitten av 90-talet kraschade Morgan Alling flera gånger. Han kände det, men trodde att allt annat än ångest hade börjat gro i kroppen. Hjärntumör, hjärnhinneinflammation, njursvikt eller kanske en 30-årskris?

- Jag sprang hos läkare hela tiden, och fick enorma attacker på scenen. Jag stod och spelade på Malmöfestivalen och fick värsta jävla panikångestattacken. Jag trodde verkligen att jag skulle dö. Samtidigt stod 20 000 pers och skrattade, säger han.

Tillslut insåg Morgan Alling felet. Det var dags att lyssna på kroppen och städa upp i livet.

Bytte livsstil helt

- Jag slutade dricka, började träna, gjorde slut med tjejen, tackade nej till att inviga fler köpcentrum och flyttade till lilla Varberg, säger han.

Kraven på att alltid vara den roliga och trevliga människan var bara påhitt, insåg han.

Då blev ångesten lättare att bära.

- Det gäller att erkänna för sig själv att man inte mår bra. Jag tog kontroll över mina demoner. I dag tar de tre sekunder att bli av med, jag säger hej, välkommen tillbaka och hej då.

Rädd för att få barn

Samtidigt hade han svårt att helt blunda för arvet efter en trasig barndom. När Morgan Alling skulle bli pappa var han rädd.

- Jag har vuxit upp i en hustrumisshandlarmiljö med svek och lögner och allt. Vi har alla våra bagage, och olika sätt att tackla dem, men vi ska fanemig inte känna skam för vilka vi är. Om du har psykiska problem är det bara välkommen i klubben. Vi är många, säger Morgan Alling.