Överbelastning orsak till helgens app-kaos

avLinn Elmervik

Högt tryck fick tekniken att krascha

1 av 3 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Christel Tholse Willers, chef för Melodifestivalen, och Christer Björkman, exekutiv producent, säger att appkaoset inte har påverkat resultatet. ”Vi tog bort möjligheten att hjärtrösta och tittarna hade god tid på sig att använda de andra alternativen, vilket vi är glada för i det här fallet att vi hade”, säger Tholse Willers. Nu utreder SVT:s experter om det var en attack under sändningen.

App-haveriet orsakade tittarstorm under finalen av Melodifestivalen.

Nu är det klart att felet berodde på en överbelastning.

– Vi hade dimensionerat för att klara extremt hög belastning, trots det så räckte det inte, säger Hans G Andersson, programchef SVTi.

SVT tog bort hjärt-symbolen och tvingades ta bort apprösterna helt.

Bara minuter efter lördagens direktsändning meddelade SVT att de misstänkte att röstningsappens haveri berodde på en hackerattack. Men nu kommer nya bud. En utredning visar att hjärtappens fel orsakades av en överbelastning, berättar kanalen i ett pressmeddelande i dag. Antalet röster som kom in genom  appen var långt fler än produktionen räknat med.

– Eftersom röstningen i Melodifestivalen är så viktig så hade vi dimensionerat för att klara extremt hög belastning och intensitet. Trots det så räckte det inte, säger Hans G Andersson, programchef SVTi.

För hårt tryck

Det var det enorma användandet som gjorde att funktionen en halvtimme in i programmmet slutade fungera. Problemet löstes med att inga app-röster räknades med i poängsättningen.

– Röstningen är vår största trovärdighetsfråga och när jag insåg att appen inte fungerade som den skulle fattade vi ett snabbt beslut och nollställde alla hjärtröster. Mitt i allt det här är vi trots allt glada över det engagemang som appen har skapat, säger Christel Tholse Willers, chef för Melodifestivalen.

Appen blir kvar

Marcus Murray, säkerhetsexpert för it-säkerhetsfirman Truesec, har tidigare berättat för Nöjesbladet att en hackerattack är möjlig, men att en sådan kan vara svår att upptäcka.

– När vi gör incidentutredningar kan det som först verkar vara ett vanligt tekniskt fel, senare visa sig vara något som gjorts avsiktligt av en angripare, säger han.

Sedan tidigare är det klart att röstningsappen kommer att användas även under nästa års Melodifestival.

– Det är inte bara vi som vill ha kvar appen. En halv miljon svenskar har sagt att de vill rösta via den, säger Christel Tholse Willers.

Allt det senaste från nöjesvärlden – och tyck till om alla nyheter – på Nöjesbladets Facebooksida!

ARTIKELN HANDLAR OM