Mejla

Jens Peterson

Johnny Depp borde ringa Lasse Hallström

NÖJE

Jens Peterson om en falnad filmstjärna

BERLIN. Vad hände med Johnny Depp?

Han var en av världens stora filmstjärnor. Hyllad skådespelare. Nu gör han komiska clowner.

Hans pirat Jack Sparrow har följts av många lustigkurrar. Den nya når inte ens svensk bio.

Senast Deppiga kul killen heter Charlie Mortdecai. Johnny Depp spelar en kriminell antikhandlare från engelsk överklass och pratar med en outhärdlig snobbengelska hela filmen.

Det blev nyligen bestämt att ”Mortdecai” inte får svensk biopremiär. Den floppade i USA och hamnar direkt på dvd i många länder. Till hösten kan svenskarna hyra honom.

Men varför vänta?

En bio i Berlin visar ”Mortdecai” på engelska så jag köper en biljett och tjuvstartar filmfestivalen på egen hand.

I inledningen har korkade Mortdecai skaffat sig en lustiger mustasch. Den irriterar många, inte minst hans skärpta fru (Gwyneth Paltrow) hemma på adliga godset. Den ende som ställer upp på Mortdecai i alla lägen är hans trogne betjänt och torped, en brutal typ spelad av Paul Bettany. Han är det bästa med hela filmen.

Ewan McGregor har en viktig roll som polis. Dansken Ulrich Thomsen är rysk skurk i jakten på värdefull Goya-tavla.

”Mortdecai” är fånig. En påkostad satsning som bygger på romaner från 1970-talet av Kyril Bonfiglioli. Någon har beskrivit hans böcker som en korsning mellan Ian Fleming och PG Wodehouse, men någon har fel. De är varken det ena eller andra.

Och det är inte heller filmen.

Ännu en märklig miss från Johnny Depp, som få ville se som indianen Tonto med fågel på huvudet i ”Lone ranger”. Innan dess var han komisk vampyr i ”Dark shadows”. Hans science fiction ”Transcendence” försvann under radarn. ”The tourist” var ett misslyckande.

I nästa satsning kan vi se honom som – Vargen. Johnny Depp har en av sagorollerna när musikalen ”Into the woods” blivit film. Ännu en skruvad sagofigur. Och han kommer tillbaka som Mad Hatter i ”Alice i Underlandet”.

Var är den Johnny Depp som gjorde gripande ”Finding Neverland”? Det är över tio år sedan. Johnny Depp kanske borde ringa Lasse Hallström som han haft goda erfarenheter med.

Fast först blir det förstås ännu en ”Pirates of the Caribbean”...

3 deppiga

”Mortdecai”

”Tonto”

”The Mad Hatter”

ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter

Dentway

Av: 

Jens Peterson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Johnny Depp

Lasse Hallström

Berlin

Jens Peterson