Jag tror inte den ”sköna snubben” heller mår så bra

NÖJE

Jag dricker inte alkohol längre.

Men vi har haft en nära relation i över 15 år.

Följande upplevelser är sådant som jag och mina ­vänner sett eller varit med om i alkoholmiljöer under åren:

 På en större fest på en ungdomslokal blev en däckad tjej våldtagen i ett omklädningsrum. En kille hittade henne och ropade dit sina kompisar för att de skulle få äcklas över att hon låg där naken och blodig (hon hade mens).

 En vän träffade en kille och åkte hem till honom. Han ville ha sex men hon sa nej, han skrattade och sa att det inte ”alls var vad han hört om henne”. På morgonen vaknade hon av att han hade sina fingrar i henne.

 När min kompis jobbade som bartender kom en äldre man och sa ”ge mig en öl, hora”. Hon blev förbannad och krävde att vakterna skulle kasta ut honom. I stället blev hon hemskickad med en utskällning från chefen: ”Det finns faktiskt saker man bara får svälja, det är ditt jobb. Du kan inte tänka på dig själv och ställa några krav om hur du vill bli behandlad”.

 En 19-årig tjej serverade på sina föräldrars middagsbjudning. När hon sträckte sig för att ta en av tallrikarna klämde en äldre man henne på ena bröstet och sa ”tut, tut”. Ingen vid bordet sa åt honom, utan himlade med ögonen åt att han var så full att han ”inte visste vad han gjorde”.

 En tjej satt i famnen på en kille på en fest, de hånglade. Någon smygfotograferade att hennes stringtrosor stack upp ovanför byxkanten och dagen därpå la de ut bilden på Facebook och taggade tjejen. Kommentaren till bilden löd ”noll koll på läget”.

 På ett dansgolv på en nattklubb i Stockholm dansade en tjej tillsammans med en kille. Utan att hon märkte det drog han upp hennes kjol så att trosorna syntes för att hans kompisar skulle få skratta åt hur ”rolig” och ”skön” han var.

Det är stor skillnad på att vara den där ”sköna” snubben som lyckas få i sig en låda bärs och att vara ”hon som tappade kontrollen”. Det borde inte vara någon skillnad, men det är det. Tyvärr.

Jag är övertygad om att både kvinnor och män mår dåligt av att det.

Zandras zuper

Emma Watson!

Hennes tal om feminism för FN:s jämställdhetskampanj är oehört bra. Se det om du har 13 minuter över. Och du nu inte har 13 minuter över (vilket du har), tycker jag att du helt ­enkelt ser det ändå.

Zandras znark

Smartphones

Det är så ledsamt att de ska ödelägga vårt samhälle. Det bara scrollas och scrollas. Mobilerna bidrar dessutom till ännu mer stress (vilket är det sista vi behöver). Nej, upp med ­näsan några gånger om ­dagen!

ARTIKELN HANDLAR OM