Bodil Malmsten: ”Jag har cancer”

NÖJE

Folkkära författaren drabbades redan 2013

1 av 3 | Foto: LINA SIKSJÖ
Bodil Malmsten.

Bodil Malmsten har cancer.

På Twitter berättar författaren att hon behandlades redan 2013 men att sjukdomen nu kommit tillbaka.

”Det är jobbigt men inte märkvärdigt, alla har någon som har cancer”, skriver hon på sin blogg.

Den folkkära författaren Bodil Malmsten, 70, har drabbats av cancer.

I fredags valde hon själv att berätta att hon redan för ett år sedan behandlades för sjukdomen, och att den nu kommit tillbaka.

”Jag har cancer, radikalopererades (det heter så) nov 2013, återfall december 2014. Nu handlar det om livskvalité. Men när gör det inte det”, skriver hon på Twitter.

I fredags återupptogs behandlingen för att stoppa sjukdomen.

”Det är i dag, det är fredag den 16 januari, det är på Radiumhemmet, Karolinska Solna, avd P 13, det är min första cellgiftsbehandling efter återfallet. Så var det sagt”, skriver hon.

Hälsningarna har sedan strömmat in i sociala medier.

”Håll i! Världen behöver dig”, skriver användaren Marianne Berg på Twitter.

”Känner med dig o önskar att du får kraft att kämpa ännu en gång”, skriver Salome.

”Har försökt skriva om detta”

Via sin presskontakt Maria Westin avböjer Bodil Malmsten att kommentera sjukdomen ytterligare. I sin blogg skriver hon dock öppenhjärtigt om mardrömsbeskedet.

”Det lär finnas personer som när de drabbas av cancer säger eller tänker: Varför jag? Varför just jag? Så tänker inte jag. Jag tänker: Varför inte? Varför inte just jag?”

Hon riktar också skarp kritik mot turerna kring cancervården vid Karolinska sjukhuset i Stockholm och de neddragningar som gjorts.

”Ända sedan vintern 2013–2014 har jag försökt skriva något om det här, jag har skrivit kilometer. Men inte publicerat.”

Kritiserar sjukvården

Bodil Malmsten oroas av en verklighet där sjukhuspersonalen går på knäna – och där allt mindre pengar läggs på vården.

”Förutsatt det inte är blodcancer, leukemi, kommer de ansvariga (oansvariga?) undan med sina privata sjukvårdsförsäkringar, men för leukemi finns bara Karolinska. Gamla Karolinska. Men det verkar de inte veta. I så fall hade de legat lågt med kommande nedskärningar på hematologen”, skriver hon.

”Om någon av de styrande (vanstyrande, blindstyrande?) hade blivit inlagd på gamla Karolinska skulle det rustats upp direkt med typ en miljard.”

Bodil Malmstens stora genombrott som författare kom 1984 med boken ”Damen, det brinner!”, ”Paddan & branden” tre år senare.

Hon har fått flera utmärkelser, bland annat Litteris et Artibus, för framstående konstnärliga insatser, av kung Carl XVI Gustaf. 2006 utnämndes hon till hedersdoktor vid Mittuniversitetets humanvetenskapliga fakultet.

Fotnot: Läs Bodil Malmstens egna ord i hennes blogg