Hasse Aro om att lämna TV4 och Leif GW Persson: ”Olyckligt”

avJakob Meijer

Publicerad:
Uppdaterad:

Hasse Aro lämnar TV4 och återvänder till TV3 och ”Efterlyst”.

Men utan parhästen Leif GW Persson.

– Det är lite olyckligt, säger Hasse Aro.

Efter fyra år på TV4 väljer Hasse Aro att återvända till TV3 där han tidigare var en av kanalens största profiler.

MTG Sverige, där TV3 ingår, meddelar samtidigt att succéprogrammet ”Efterlyst” gör comeback i höst.

– Det som hänt är att Trean har förstått att det här är ett väldigt spännande koncept som de vill pröva igen. Vi började prata med varandra före årsskiftet och så har det intensifierats och så har vi fattat beslut, säger Hasse Aro.

Beskedet om att programledaren lämnar TV4 kommer bara veckan efter att tidigare ”Efterlyst”-kollegan Leif GW Persson blivit klar för kanalen. I tisdags var det premiär för kriminologens nya krimprogram ”GW:s mord”.

– Att Fyran samtidigt förhandlar med GW, det hade jag ingen aning om. Jag kan förstå att det tidsmässigt verkar hänga ihop, men det gör det faktiskt inte. Att GW skulle hit kom som en överraskning, för mig som för alla andra.

Om TV4: Vill göra mer

Hasse Aros kontrakt med TV4 går ut i sommar vilket är en anledning till att han nu återvänder till TV3. Samtidigt känner han att han inte riktigt fått göra det han vill hos sin nuvarande arbetsgivare.

– Den lösning och det koncept TV3 presenterade var jäkligt lockande. Här på Fyran har jag nu på senaste tiden bara gjort ”Krimkvarten” (Nyhetsmorgon) och jag kände att jag kanske vill göra mer. Jag brinner för att göra mer än det jag gjort här, säger Hasse Aro.

Programledaren värvades 2014 till TV4 för att göra storsatsningen ”Brottsplats Sverige”. Men efter bara två säsonger lades programmet på is.

”Överlevde Leif GW Persson”

Samma år som Hasse Aro valde att lämna TV3 och ”Efterlyst” beslutade kanalen att lägga ned programmet.

– Det var inte det att jag inte kände att programmet var värt att satsa på. Jag sa det, att jag tror att programmet är större än programledaren. Nu har TV3 bytt ledning så det finns en annan vurm för den här typen av program. Det finns en annan glädje inför att producera den här typen av program, som kanske inte fanns då, säger programledaren som också lockas av kanalens koncept att satsa på krim även på andra plattformer än i linjär tv.

Hasse Aro säger att han har några önskeval på vem som nu ska bli ny sidekick i ”Efterlyst”. Men han vill inte nämna några namn.

Han inser att många förknippar ”Efterlyst” med just GW.

– Men programmet levde långt efter honom. Det var inte så att programmet dog när han slutade. Varumärket är så starkt att det överlevde till och med det.

Men det överlevde inte dig. Tror du att du haft en bidragande orsak till programmets framgång?

– Ja, det vore ju dumt att förneka. Det tror jag absolut att jag har haft. Men det är väl också så att folk förknippar varumärket med mig. Symbiosen blev väldigt stark.

”Blev varm i hjärtat”

När Leif GW Persson lämnade SVT för TV4 var det nog många som hoppades på en återförening mellan den tidigare ”Efterlyst”-duon. Till Nöjesbladet sa Leif GW Persson att han själv var öppen för ett nytt samarbete.

– Jag har läst tidningarna i helgen, så jag ser att det finns en potential i detta. På det sättet är det lite olyckligt att det här kom samtidigt. Men det hänger inte ihop, så det är inte så mycket man kunde göra åt det, tyvärr, säger Hasse Aro.

Så sent som i onsdagens Nyhetsmorgon sågs Hasse Aro i ”Krimkvarten” där han hade med Leif GW Persson på länk från Peter Madsen-rättegången i Köpenhamn.

– Ja, det var lite märkligt. Det var kul att prata med GW tycker jag. Man blev lite varm i hjärtat. Han stod i Köpenhamn och jag i Stockholm. Han såg inte mig men jag såg honom. Men som sagt, nu blev det som det blev.

Hur känns det att lämna TV4?

– Det känns okej. TV3 lämnade jag efter tjugo år så fyra år är ingenting, säger han och skrattar.

Hasse Aro ledde ”Efterlyst” i 48 säsonger, 1991 till 2014. Programmet har nypremiär på TV3 i höst.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Hasse Aro

TV3

TV4