Adam Yauch från Beastie Boys död

1 av 7
Adam Horowitz, Michael Diamond och Adam Yauch 1998.
NÖJE

Beastie Boys-stjärnan Adam Yauch är död, rapporterar TMZ.

Han förlorade en tre år lång kamp mot muncancer.

– Jag älskade honom, han var otroligt fin och kommer saknas av alla, säger producenten Russell Simmons till Globalgrind.

Det enormt inflytelserika bandet Beastie Boys grundades i Brooklyn, New York, på 70-talet. Medlemmarna Michael ”Mike D” Diamond, Adam ”MCA” Yauch och Adam ”Ad-Rock” Horovitz har sedan debuten Licensed to Ill sålt över 40 miljoner album över världen och är ett av hiphopens äldsta grupper.

Med hits som ”Fight for your right to party”, ”Intergalactic” och ”Sabotage” dominerade de hiphop-listor under slutet av 80- och början av 90-talet.

Osäker dödsorsak

Bandets framgångar fortsatte under 2000-talet, men 2009 kom dråpslaget.

Adam Yauch fick diagnosen cancer. En salivkörtel och en lymfkörtel var drabbad.

Sjukdomen fick bandet att ställa in en planerad turné under tiden som Yauch fick behandling.

2011 berättade stjärnan om sin behandling och om rykten som sade att han var helt återställd.

– Jag är tacksam för all positiv energi, men att jag är cancerfri är överdrivet. Min behandling fortsätter och jag hoppas vara cancerfri inom en snar framtid, sade han åt Rolling Stone då.

Men cancern verkar ha vunnit kampen. När Beastie Boys i april infördes i Rock and Roll Hall of Fame närvarade han inte på grund av hälsoskäl. Och i dag kom nyheten som fansen fruktade. Demonproducenten Russell Simmons som signade Beastie Boys till sitt skivbolag var den som levererade dödsbudet.

– Han var otroligt fin och jag älskade honom högt. Jag blev alltid inspirerad av hans arbete och han kommer bli saknad av alla, skriver han på sajten Globalgrind.

Kort efter beskedet strömmade hyllningarna in på Twitter.

Bandet bekräftar dödsfallet

Några timmar efter beskedet bekräftade bandet på sin hemsida att det var cancern som tog rapparens liv.

– Det är med stor sorg som vi meddelar att Adam ”MCA” Yauch förlorat en tre år lång kamp mot cancer, skriver de i ett pressmeddelande.

Adam Yauch var gift med Dechen Wangdu och de hade dottern Tenzin Losel Yauch tillsammans.

Han blev 47 år gammal.