Publicerad:
Uppdaterad:

Lars Flinckman sörjs av artistvännerna

Av: Andreas Hansson, Linnéa Borgert

Publicerad:
Uppdaterad:

Hyllar legendaren: ”En fullständigt unik scenpersonlighet”

1 av 2

Dragsmink, hår på bröstet och spånskivor.

Lasse Flinckman gjorde genast intryck på den 19-årige Rickard Engfors – och formade honom för livet.

– Det är en jättesorg att få det här beskedet, säger han.

Lasse Flinkmans död har skapat stor sorg bland artistvännerna och kollegerna.

Rickard Engfors, 39, var 19 år när han spelade en 20-årig Christer Lindarw.

Han slog igenom stort som dragshowartist i After Darks 20-årsjubileumsshow mellan 1996 och 1998, och tillbringade i stort sett tre hela år ihop med Lindarw och Lasse Flinckman.

– Det är en jättesorg att få det här beskedet. De senaste åren har jag tänkt mer och mer på vad tiden med After Dark betydde för mig, jag hade förmånen att gå i skola hos två av de mest erfarna artisterna vi har i Sverige.

– Han var en fullständigt unik scenpersonlighet som inte lämnade någon oberörd. Han hade inget filter utan gjorde och sa precis vad han ville. Och han var bra på att slänga käft, gillade han inte saker sa han ifrån. Att se Lasse köra sitt race var otroligt. För 20 år sen var det inte många som vågade vara sig själva utan att be om ursäkt, det gjorde otroligt stort intryck på mig.

Snackade spånskivor med farsan

Rickard Engfors pappa från Norrland tyckte att det verkade märkligt att hans son skulle försörja sig i klänning framför folk, men han smälte direkt när han träffade Lasse Flinckman.

– Han kom ner till Hamburger börs och fick träffa Lasse bakom scenen, som satt där bredbent, med hår på bröstet i morgonrock och drag-makeup och suckade ”ja, då var spånskivorna betalda”. Helt plöstligt såg pappa två gubbar sitta och garva med varandra i logen.

– Han försökte aldrig vara någon annan, han kunde sitta där som dragsmink och snacka husrenovering med min pappa och det kändes helt normalt. Han var väldigt bra på att separera de rollerna. Det ögonblicket pratar pappa om än i dag.

”Du var otroligt älskad”

Edward af Sillén, som har skriver manus till filmen om After Dark, hade senast kontakt med Lasse Flinckman under Melodifestivalen.

– Efter varje deltävling skickade han ett peppande, kärleksfullt sms. Den generositeten kommer jag aldrig att glömma, skriver han i ett sms till Nöjesbladet.

– Jag kommer minnas Lasse som en varm, rolig, vass och unik kreativ själ. Alltid totalt oförutsägbart! Vad mer kan man önska hos en människa?

Flera uttrycker sin sorg på sociala medier.

”Jag älskade att sitta och prata med sig och lyssna på din oslagbara humor, din värme, realism, allvar och kärleksfullhet. Du var otroligt älskad, både som person och artist. Tack för allt. Vila i frid”, skriver Nanne Grönvall på Instagram.

”RIP min vän och gamla danspartner Lasse Flinckman”, skriver formgivaren Efva Attling på Twitter.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: