Pernilla August om singellivet: ”Är lite svår att leva med”

avAndreas Hansson

Publicerad:

Har förlikat sig med uppbrotten: ”Vill inte se det som en sorg”

1 av 2 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Pernilla August har förlikat sig med uppbrotten.

Hon har lärt sig att leva med sin ångest.

Samtidigt har Pernilla August landat i singellivet och förlikat sig med skilsmässorna.

– Jag är lite svår att leva med, säger hon i ”Katarina hahr möter” i P1.

Hon har haft två långa relationer, men i dag lever Pernilla August, 58, ensam.

– Jag har bestämt mig för att jag inte vill se det som ett misslyckande, jag vill inte se det som en sorg, säger Pernilla August om skilsmässorna i ”Katarina Hahr möter” i P1.

Hon berättar att hennes egen erfarenhet som skilsmässobarn har påverkat de relationer hon sedan haft som vuxen.

– Jag kan känna en sorg över åren med min första man Klas (Östergren), vi har en kul relation i dag men jag var för ung. Det enda jag kände till var situationen en mamma med ett ensamt barn eftersom jag levt ensam med mamma sedan jag var tolv, säger hon.

”Är svår att leva med”

Efter skilsmässan 1989 har de jobbat ihop upprepade gånger, senast spelade hon i Mikael Marcimains filmatisering av hans bok ”Gentlemen” 2014.

I dag har hon god kontakt med både honom och exmaken Bille August.

Förutom kärleken till sina tre döttrar är det just skådespeleriet som är Pernilla Augusts livsförälskelse.

– Jobbet är min stora kärlek, det är kanske därför jag är lite svår att leva med. Jag kan släppa allt för att åka i väg och jobba, det krävs mycket av den som vill gå vid min sida. Nu lever jag själv, jag har ingen aning om vad nästa kapitel är, säger hon till Katarina Hahr.

”Försökte springa från ångesten”

Hon har blivit en världsstjärna bland annat som Anakin Skywalkers mamma Shmi i ”Star wars”, men ändå gnager det dåliga självförtroendet då och då.

– Jag har en väldigt osäker och blyg sida, en liten Pernilla som kan få lite för stor plats tycker jag. Nu kan jag mer vara i det och känna när den kommer, att det inte har med verkligheten att göra, utan med den lilla Pernilla, då får hon vara med. Jag är dålig på filmfestivalmingel. Blygheten gör mig stum och tyst. Det kommer som en röst i mig ”men gud, varför gör du sådär”, den kan ta över

Men i dag har hon hittat lugnet.

– Förr var det mer en storm, känslan av blygsel och att inte räcka till tog över så att det blev ångest av det. Förr försökte jag springa ifrån ångesten, i dag försöker jag stå still och andas, säger hon.

Fotnot: ”Katarina Hahr möter Pernilla August” sänds i P1 i dag 11.03.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM