Från Hanks flickvän till mamma på sex år

Här är värsta åldersdiskrimineringarna i Hollywood

Kan kvinnor efter 40 få andra roller än som mormödrar eller häxor?

Brittiska Guardian vänder sig nu mot åldersdiskrimineringen i filmindustrin.

I veckan listade tidningen de värsta exemplen från Hollywood.

Att kvinnorna har det tuffare än männen i Hollywood är inget nytt. De har sämre betalt och andelen kvinnliga regissörer är förbluffande liten.

Väldigt tydligt blir det i alla fall när brittiska Guardian tar upp åldersdiskrimineringen. Det är en närmast skrattretande läsning som tar avstamp i filmen "Tammy" (2014) där Susan Sarandon, 70, spelar mormor till 46-åriga Melissa McCarthy.

Tidningen frågar sig retoriskt hur filmindustrin ska kunna övertygas om att det finns andra roller för kvinnor över 40 än mormödrar och häxor.

Blev arg

Skådespelerskan Maggie Gyllenhaal, 37, känd från Batman-filmerna, berättade förra året att hon nekats en roll som älskarinna åt en 55-årig man med motiveringen att hon var för gammal.

– Det fick mig att må dåligt, och sedan gjorde det mig arg. Sen det fick mig att skratta, sa hon.

Nio år yngre ”dotter”

I filmklassikern "Mandomsprovet" blir en "ung" Dustin Hoffman förförd av den äldre mrs. Robinson. I själva verket var Hoffman då 29 år och Anne Bancroft, som spelade mrs. Robinson, var 35. Hennes dotter spelades av Katherine Ross som bara var 26 – alltså nio år yngre.

När Meryl Streep fyllde 40 blev hon, efter att ha betraktats som en av sin generations bästa skådespelerskor, erbjuden tre roller – som häxor.

– Jag fick inga roller i äventyrsfilmer, som kärleksobjekt, hjältinna eller skurk. Jag erbjöds häxor eftersom jag sågs som gammal vid 40, säger hon.

Ett år yngre ”son”

En uppseendeväckande förändring blev det för Sally Field. Efter att ha spelat flickvän åt Tom Hanks i filmen "Punchline" (1988) fick hon sex år senare rollen som Tom Hanks mor i "Forrest Gump" (1994). I verkligheten är Field tio år äldre än Hanks.

Och i filmen "Alexander" från 2004 får vi se Angelina Jolie i rollen som öm moder åt en blond Colin Farrell – som egentligen bara är ett år yngre än Jolie.

Universitetet i San Diego kommer med en möjlig förklaring: Det finns helt enkelt väldigt få huvudroller för kvinnor. Av de 100 mest inkomstbringande filmerna under 2014 hade bara 12 procent kvinnor i huvudrollerna – vilket dessutom är en minskning jämfört med 2002.

Publisert: