Gessle: ”Vi slutar inte förrän någon dör”

Stjärnan om: Nya sommarturnén, kommande soloskivan, Roxettes framtid, Maries hälsa och ryggproblemen

Per Gessle går solo igen, med nytt album och sommarturné.

För första gången blandar han solo-, Gyllene Tider- och Roxettehits.

– Utan Marie och Gyllene Tider, blir det ganska mycket samma sak. För det finns ju en gemensam nämnare – jag!

– Jag har jobbat mer än någonsin de senaste femton åren. Och jag tycker att det är roligare än någonsin! Det är därför jag inte vill sluta, säger Per Gessle till Nöjesbladet.

I somras skulle han och bandkollegan Marie Fredriksson ha firat nya plattan ”Good karma” och 30 år som Roxette med en stor turné. Men konserterna blev inställda, på inrådan från Fredrikssons läkare.

– Marie tog beslutet i våras att hon inte kan ge hundra procent längre. Det är ju tråkigt men samtidigt ganska väntat … Hon är okej. Hon har ju problem med sitt ben fortfarande. Det är det som har stoppat henne. Men det är bara att jobba på. Marie ger inte upp i första taget, säger Gessle.

Har höjt gitarren

Låtskrivaren och artisten har höjt gitarren med tio centimeter – för ryggens skull – men är i toppform för att ge sig ut på vägarna.

Soloturnén ”En vacker kväll” besöker 19 svenska orter nästa år.

– Jag mår jättebra. Jag peakar i livet nu. Eller, jag peakar den sjätte juli 2017, då det är premiär.

Helsingborg får första konserten, då artisten har släppt sin första svenska soloplatta på tio år. Den är inspelad i Nashville, med bland andra producenten Christoffer Lundquist, Anders Herrlin från Gyllene Tider och lokala musiker.

– Men det är ingen countryplatta. Jag åkte till Nashville för att få nytt blod i systemet. Det är en kusin till ”Mazarin”-plattan. Väldigt lätt, vacker och textbaserad.

Album i vår

Det ännu odöpta albumet släpps i vår, före turnén. Unikt för konserterna 2017 blir att Gessle spelar låtar från alla sina tre framgångsrika karriärer.

– Jag har tänkt göra en sorts hyllning till mitt låtskrivande. Jag har skrivit låtar alldeles för länge, höll jag på att säga, men jag har aldrig turnerat baserat på min låtskatt.

Hur blir det att spela Roxette utan Marie?

– Jag tror det kommer gå ganska bra. Det kommer låta lite annorlunda … Utan Marie och Gyllene Tider, blir det ganska mycket samma sak. För det finns ju en gemensam nämnare – jag! Det är inte så konstigt som det låter, säger Per Gessle, och fortsätter:

– Alla låtar jag har skrivit börjar och slutar ju faktiskt vid mitt piano eller min gitarr.

”Finns ingen plan”

Roxette har lagt ner livebiten, men det är inte otänkbart att det kommer mer musik från duon någon gång.

– Vi släppte ju plattan i somras och sedan dess finns ingen speciell plan. Vi sa att vi kör så länge Marie tycker det är kul och funkar. Så vi tar det lite på Maries villkor, som vi alltid har gjort.

Gyllene Tider, då? Fortsätter ni?

– Ja, det är jag övertygad om. När vi träffas och spelar skrattar vi mycket och så låter det fantastiskt. Jag tror inte det kommer sluta förrän någon dör, säger Per Gessle.

Biljetterna till ”En vacker kväll” släpps torsdagen den 24 november klockan 10.00.

Publisert:

LÄS VIDARE