Woody Allens son till attack

1 av 4 | Foto: Woody Allen poserar framför fotograferna i Cannes. Bara timmar tidigare slog hans sons krönika ner som en bomb. Men ingen ställde någon fråga om det under presskonferensen.
NÖJE

Regissörens film inviger Cannes.

Samtidigt rasar hans barn mot att anklagelserna om pedofili tystats ner.

CANNES. Woody Allens nya film ”Café Society” hade världspremiär och invigde årets filmfestival.

Bara några timmar tidigare slog en tidningskrönika av hans egen son ned som en bomb. Den stora ”elefanten i rummet” var att ingen ställde en enda fråga om det under presskonferensen några timmar senare.

Filmfestivalens äldste regissör Woody Allen, 80, fick frågor om att åldras, om att han ofta skildrar förhållanden där männen är mycket äldre än kvinnorna, om nya filmen (premiär i Sverige den 7 oktober) och om hur han håller sig i form. Men inte en enda fråga om den 28-årige sonens krönika.

Var först tveksam

Ronan Farrow och systern Dylan, 30, har sedan länge inte någon kontakt med sin far. De valde mamman Mia Farrows sida när pappan blev ihop med sin styvdotter och, alltså, deras halvsyster, Soon-Yi Previn, nu 45 år gammal. Woody och hon har varit gifta sedan 1997 och har två adopterade barn ihop.

Ronan Farrows krönika i The Hollywood Reporter är skriven under stor vånda. Han berättar att han var tveksam till att systern Dylan för några år sedan åter blåste liv i anklagelserna om pappans övergrepp mot henne när hon var sju år. Anklagelserna ledde aldrig till åtal. Ronan var rädd för att hans krönika skulle ruinera hans egen karriär. Tesen i det han skrev är att media mycket medvetet tystar ned deras åsikter. Att Woody Allen har ett pr-maskineri som inte går att besegra.

Och på sitt sätt fick han rätt.

”Elefanten i rummet” på presskonferensen i Cannes i går blev ju att krönikan inte nämndes med ett enda ord.

Fega journalister? Säkert.

Många hade nog i ärlighetens namn inte hunnit läsa den.

Ett annat skäl är att Henri Behar, moderatorn, alltid gärna låter samma journalister från de största (välvilliga?) tidningarna få ordet. Vi var cirka 300 journalister på plats. 30–40 som viftade med händerna för att få frågan. Ungefär tio som fick chansen.

Pappan mer än 100 år

Och om Woody hade fått frågan, hade han mycket väl kunnat komma undan med att hans hörapparat i kombination med hör­lurarna där någon översatte till exempel frågor på franska till engelska, rörde till det i skallen på honom. Han sa det vid ett tillfälle.

Så nu slutade alltihop på ett trevligt sätt.

– Min pappa blev över 100 år, min mamma strax under. Det blev jackpot när det gäller gener. Så jag fortsätter filma så länge det finns folk som är dumma nog att bekosta mina filmer, sa han.