Stoppades av BBC - men SVT vill ändå ha Herngren i Eurovision

NÖJE

Sketchen blev viralsucce - nu ska Felix Herngren åter samla den svenska humoreliten till Eurovision

1 av 3 | Foto: får nytt förtroendeFörra gången Sverige anordnade Eurovision slog brittiska BBC bakut över Felix Herngrens sketch. SVT fick panikändra inslaget. Nu kan Nöjesbladet avslöja att SVT ger Herngren nytt förtroende. ”Vi får försöka gömma kraftuttrycken i språk som BBC inte förstår. Svenska kanske?”, säger Pontus Edgren, vd för produktionsbolaget FLX.

BBC krävde att humorn skulle stoppas – och fick igenom censuren.

Nu kan Nöjesbladet avslöja att SVT ändå ger Felix Herngren nytt förtroende att stå för underhållningen i Eurovision 2016.

– Nu vet vi ju förhoppningsvis hur vi ska göra för att inte bli tvungna att sitta sista natten och klippa om det, säger Eurovisions showproducent Sven Stojanovic.

Den svenska humoreliten har anlitats för att underhålla Europa även den här gången. Nöjesbladet kan avslöja att SVT återigen har gett Felix Herngren i uppdrag att samla Sveriges bästa manusförfattare och roligaste komiker för inslag under Eurovision song contest 2016.

– Den här gången handlar det om Eurovision som fenomen och vad tävlingen betyder för svenskarna. Felix har fått i uppdrag att överträffa sig själv i förhållande till det uppmärksammade inslaget som hans bolag gjorde förra gången, säger Eurovisions showproducent Sven Stojanovic.

Stoppades av BBC

Förra gången Sverige anordnade tävlingen slog det brittiska tv-bolaget BBC bakut över Herngrens sketch och fick med sig andra tv-bolag runt om i Europa. Därför tvingades SVT panikändra det förinspelade inslaget och klippa om det natten före finalsändningen.

– Ja, det blev ju ett ramaskri utan dess like över den sketchen. Eller egentligen bara en scen. Vi trodde att vi hade stenkoll på att göra familjeunderhållning, men det var så roligt så vi hade låtit den där svordomen gå igenom våra kontroller, säger showproducenten Sven Stojanovic.

Men att säga orden ”fuck your mother” under primetime strider mot BBC:s sändningstillstånd och till slut blev SVT tvungna att backa.

– Vi klippa bort den scenen, säger Stojanovic.

Visats flera miljoner gånger

Men efter sändningen blev sketchen ”Swedishness” viral och har visats flera miljoner gånger på nätet, både i den ocensurerade och i den censurerade versionen.

Och nu har alltså Felix Herngren återigen anlitats för att samla den svenska humoreliten i totalt tre sketcher, en för varje sändning under Eurovision.

Men vad sa Felix Herngren när ni frågade om han ville göra sketcher igen den här gången?

– Han blev lite förvånad sist över att folk hade slagit bakut och att de blev tvungna att klippa om det, så jag befarade att han skulle reagera lite ”Nej, inte en gång till”, men han ville jättegärna göra det igen. Och nu vet vi ju förhoppningsvis hur vi ska göra för att inte bli tvungna att sitta sista natten och klippa om det, säger Sven Stojanovic.

”Ingen dum idé”

Från Felix Herngrens produktionsbolag hälsar man att de har lika höga ambitioner som när de gjorde ”Swedishness”, och hoppas på samma genomslag. Nöjesbladet undrar om den europeiska publiken kan förvänta sig fler svordomar, och i så fall på vilket språk.

– Det var ingen dum idé. Vi får försöka gömma kraftuttrycken i språk som BBC inte förstår. Svenska kanske? säger Pontus Edgren, vd för produktionsbolaget FLX.