Carolina Klüft om favoritskapet och graviditeten: ”En märklig känsla”

avJakob Meijer

NÖJE

ATEN. Carolina Klüft vann allt som gick att vinna under sin egen idrottskarriär.

Nu lyfts hon fram som en av favoriterna i ”Mästarnas mästare”.

– Jag vet att jag kommer bli knäpp när det drar ihop sig till tävling, säger Klüft till Nöjesbladet.

De kan alla kalla sig för mästare. Men i den nya säsongen av SVT:s ”Mästarnas mästare” finns det en tydlig favorit – Carolina Klüft, 35.

– Hon är så mångsidig. Hon är sjukampare, och hon är fan duktig på allt. Sen är hon en sån himla vinnarskalle. Hon är också ung och jag tror hon fortfarande har det i sig, säger boxaren Mikaela Laurén, 42, strax efter att deltagarna landat i Grekland där kommande säsong spelas in.

Laurén tävlar i den första gruppen där hon bland annat ställs mot just Carolina Klüft och tidigare stavhoppsstjärnan Kjell Isaksson, 70.

Även Isaksson lyfter fram sin friidrottskollega som en av de tuffaste konkurrenterna.

Men Klüft själv tar favoritskapet med ro.

– Det är ju trevligt om folk tror på mig. Men det som är kul med ”Mästarnas mästare” är att det är en sån variation på grenarna. Det finns någon gren som passar alla, och någon gren som verkligen inte passar en. Man vet inte. Men jag kommer göra mitt bästa för att prestera så bra som möjligt, säger hon.

Klüft : ”Har behövt lite distans”

Efter att flera gånger tackat nej till programmet sa hon i år ja.

– Det passade bra nu. Jag har varit gravid, fött barn och jag har gjort en massa andra jobb och grejer. Jag har inte heller varit sugen efter min egen idrottskarriär. Jag har behövt lite distans tror jag, säger Carolina Klüft och fortsätter:

– Nu kändes det som att ja, ja. Jag vet att jag ändå kommer bli knäpp när det drar ihop sig till tävling. Man är ju idrottsmänniska, och det får jag väl leva med. Jag är egentligen färdig med det, men jag kan tyvärr inte styra bort det. Man är den man är. Men jag tror att jag kan ha lite mer distans till det nu än för några år sen.

Fick sitt andra barn ifjol

Det är inte ovanligt att deltagarna i ”Mästarnas mästare” känner av tidigare idrottsskador. Men Klüft går in i tävlingen skadefri.

– Det enda jag känner av är efter förlossning och graviditet. Jag känner inte riktigt igen min kropp i vissa grejer. nu är det tio månader sen och jag börjar återställas hyfsat. Men det är det enda som gjort att jag inte riktigt vet var gränserna går, säger Carolina Klüft.

– Det är en märklig känsla. När man varit elitidrottare och har stenkoll på sin egen kropp, men så går man igenom något man inte alls har kontroll över. Grejer flyttas och magmuskler åker iväg. Men annars är det lugnt.

Klüft har förberett sig så gott det går inför inspelningen.

– Jag har försökt hålla i gång i sommar och träna och så. Men inget superseriöst när man har två småbarn hemma och det har varit en del andra jobb. Men jag har försökt träna när tid har funnits. Min plan är att försöka kompensera dålig fysik med mental styrka, säger hon och skrattare.

Carolina Klüft och maken, tillika tidigare stavhopparen och hockeytränaren Patrik Klüft, fick sitt andra barn, en liten flicka, i oktober förra året. Sedan tidigare har de en dotter som fyller tre år i december.

Den elfte säsongen av ”Mästarnas mästare” har premiär i mars 2019.

1 av 2 | Foto: Carolina Byrmo
Carolina Klüft på flygplatsen i Grekland.
ARTIKELN HANDLAR OM