Festen har bara börjat...

NÖJE

Tomas Ledin toppar den svenska försäljnings- listan - och sommarturnén går för utsålda hus

Tomas Ledin.

Ett ord räcker för att beskriva honom.

Kung.

Foto: ÅSA WESTERLUND
Trots ljumma recensioner säljer Tomas Ledin skivor som aldrig förr. Den nya samlingsplattan "Festen har börjat - ett samlingsalbum 1972-2001" har sålt i 150 000 exemplar på bara sju veckor.

150 000 sålda album på sju veckor. Det är sant att kritikerna inte hjular av glädje och det är också sant att det är en samling med tidigare utgivet material. Men ändå.

I detta ögonblick ligger "Festen har börjat 1972-01" etta på topplistan och Ledin är ute på ett segertåg genom Sverige.

Festen har verkligen bara börjat.

Ledin nockar samtliga artister på den svenska försäljningslistan som Aftonbladet har räknat samman för första halvåret i år. Trots att flera av dem har haft sina plattor ute flera månader längre än Tomas Ledin.

På Topp 5 märks i övrigt Roxette, 2:a, Titiyo, 3:a, Carola, 4:a, och A-Teens på 5:e plats.

Inga överraskningar men kom ihåg att Titiyos förra album floppade fett. Med Peter Svensson från Cardigans som låtskrivare och ansvarig musiker är hon med i matchen igen.

Tottas placering förvånar

Totta Näslund, en gång proggare i Nynningen och Nationalteatern och därefter bluesman i många år, förvånar på sjätte plats. Han har sålt guld (guld = 40 000) med råge utan nån uppbackning att tala om i media.

Daniel Lemma är en stark debutant på 12:e plats. Han har sålt 30 000 plattor med sin traditionella soul. Han fick god draghjälp av att "If I used to love you" användes i filmen "Jalla! Jalla!".

Niklas Strömstedt har en bra bit till fornstora dagar. Han hamnar bara på en 15:e plats med albumet "Du blir du jag blir jag" och försäljningssiffran 22 500 exemplar första halvåret i år.

Winnerbäck vinner mark

Kanske har Lars Winnerbäck, som är på väg mot en guldskiva med "Singel", snott delar av Niklas Strömstedts kvinnliga publik?

Bob hund och The Soundtrack of our Lives har aldrig klätt upp sin musik för att få den att passa in i radion. Den kräver uppmärksamhet. Mot bakgrund av det är det starkt av Soundtrack of our Lives att sälja 25 000 och få en 14:e placering på försäljningslistan. En siffra som antagligen ökar nu när årets Kalasturné haft premiär till strålande recensioner. Fem feta plus för Soundtrack. Fyra plus för Bob hund.

BMG, Sony och Virgin vägrar offentliggöra försäljningssiffrorna för Aftonbladet.

Siffror saknas för många

Sahara Hotnights och Backyard Babies har gått bra ("Making enemies is good" har enligt Aftonbladets källor sålt 39 000 exemplar). Men det är svårt att undkomma misstanken att tystnaden annars beror på att det gått dåligt för Meja, Love Olzon, Rebecca Facey, Melinda Wrede, Nicolai Dunger, Mazarine Street, Trippel Ett och Laila Adele.

Sony, BMG och Virgin har inte uppgivit försäljningssiffror.

GLF har officiell statistik för dem som sålt guld (40 000) och platina (80 000). I övrigt har vi haft att lita till skivbolagens uppgifter.

Listan ger en tydlig fingervisning men håll i minnet att vissa skivor släpptes vid årsskiftet och andra helt nyligen.

Vid lika många sålda exemplar har den artist som gav ut sin skiva senast fått den högre placeringen.

Tore S Börjesson ([email protected])