Anklagad för plagiat

NÖJE

Vinnande Allsångshäftet kan dras tillbaka

1 av 3 | Foto: Stilbrott? Postern från 1928 har flera likheter med vinnande bidraget till nästa års Allsångshäftet, designat av Ulrika Geidne.

Allsången har drabbats av en plagieringsskandal.

Nu undersöker SVT ifall den vinnande designen på nästa års häfte är en kopia.

– Vi vet inte hur vi ska gå vidare med det här, säger producenten Gunilla Nilars.

Lyckan var total för Ulrika Geidne när hennes bidrag visades upp på Allsångsfinalen.

Förtjust berättade Göteborgsdesignern för Anders Lundin hur konstverket  – som vunnit tävlingen om att bli framsida i nästa års allsångshäfte – vuxit fram.

– Först tänkte jag på att ni firade jubileum, så jag ville ha en silvergrå bakgrund, och sen ... vissa blommor kommer tillbaka, och det gör ju även artisterna, säger hon och pekar på blommorna.

Juryn: Ett stilbrott

Juryn som utsåg Geidne till vinnare kallade hennes design för ”ett uppfriskande stilbrott”. Men nu har flera personer kontaktat SVT och sagt att det är mera brott – än stilbrott.

Geidnes design anses vara en kopia av en poster som togs fram 1928 och hon riskerar nu att diskvalificeras.

– Vi har startat en undersökning och ska fatta ett beslut. Jag skulle nog hemskt gärna vilja byta häftet mot något annat, säger Gunilla Nilars, producent för ”Allsång på Skansen”.

Förtjust i 30–40-talet

Geidne själv svarar på kritiken.

– Jag känner inte till postern som du pratar om, men om jag ser den så kanske jag känner igen den. Jag är väldigt förtjust i 30- och 40-talet och tittar konstant på bilder och böcker och tidningar för att få inspiration, säger hon.