#Metoo-rörelsen

Kulturprofilen polisanmäld av två kvinnor för våldtäkt

Av: 

Mathilde Albinsson

NÖJE

Flera kvinnor anklagar en känd svensk kulturprofil för sexuella trakasserier och upprepade övergrepp.

Två kvinnor har även polisanmält Kulturprofilen för våldtäkt och ofredande, uppger Dagens Nyheter på måndagen.

– Det känns som att ett helt nytt utrymme har skapats som inte fanns för en vecka sedan, och där vågade jag anmäla, säger en av kvinnorna till tidningen.

Efter DN:s avslöjande om en kulturprofils sexuella trakasserier och övergrepp beslöt Svenska Akademien att omedelbart avsluta all kontakt med den utpekade mannen.

DN rapporterar på måndagen att två kvinnor har polisanmält mannen för våldtäkt och ofredande. Enligt uppgift till tidningen ska de misstänkta övergreppen ha ägt rum i bostäder i Stockholm samt på Klubben under 2010-talet. Preskriptionstiden är därmed inte överskriden.

– Det känns som att ett helt nytt utrymme har skapats som inte fanns för en vecka sedan, och där vågade jag anmäla, säger en av kvinnorna till DN.

Den andra kvinnan säger till tidningen att det misstänkta övergreppet fick henne att lämna kulturvärlden.

– Och i dag känns det avlägset att jag en gång ville bli författare. Jag bestämde mig för att anmäla händelserna när jag insåg att många andra ville gå till polisen men inte vågade då de har för mycket att förlora. Jag vet att det här har betydelse för fler än mig själv, säger hon.

Advokat Elisabeth Mazzi Fritz berättar för DN att tidningens avslöjande och granskning gett upphov till att flera kvinnor har kontaktat henne med liknande anklagelser mot Kulturprofilen.

”Flera målsägande har tagit kontakt med anledning av polisanmälan och frågan om jag biträda. Jag har tackat ja om förundersökningen kommer inledas", skriver hon i ett sms till DN.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

Hbo Max

Publisert:

LÄS VIDARE

Så föddes #metoo-kampanjen

ÄMNEN I ARTIKELN

#Metoo-rörelsen

Metoo

Sexualbrott

Våldtäkt