Kattis Ahlström

Kattis Ahlström efter succén: ”Det betyder hur mycket som helst”

Av: 

Mathilde Albinsson

NÖJE

Tittarna hyllar Kattis Ahlströms insats som julvärd.

Nu vill många se henne tända ljuset nästa år igen.

– Jag är inte alls säker att jag skulle få den frågan, men jag skulle inte säga nej som det ser ut nu för jag tyckte det var så roligt, säger en smickrad Kattis Ahlström till Nöjesbladet.

Hon har pluggat text och oroat sig för moment ”tända ljuset”.

Men allt gick som en dans för Kattis Ahlström, årets julvärd. Redan efter första framträdandet i tv-rutan, strax före Kalle Anka, strömmade de positiva kommentarerna in på sociala medier.

Det är en glad, men trött, julvärd som tar emot Nöjesbladet i den uppbyggda lilla studion på SVT i Stockholm.

– Det har varit en väldigt härlig dag. Otroligt lång! Nu börjar jag bli lite vimmelkantig, men det har varit så bra. Jag har världens bästa team omkring mig, ett ganska litet gäng som har jobbat intensivt. Det är en liten studio där man sitter nära kamerorna, så det känns nästan som att man har varit hemma hos folk, säger hon med hunden Nellie, en golden retriever, vilandes vid fötterna.

”Fantiserat om allt som kan gå fel”

Kattis Ahlström har programlett Melodifestivalen, Eurovision song contest och flertalet Världens barn-galor. Men att tända ett ljus i direktsändning har ändå orsakat en del grubblerier. Hon tog därför till ett knep: att bränna av veken på ljuset i förtid. Och ljuset tändes därmed utan krusiduller på första försöket.

– Jag har ju fantiserat om allt som kan gå fel. Det är så otroligt mycket text att lära sig. Och så är det det där ljuset som alla har tjatat så mycket om, att det kan misslyckas, men jag kan inte säga att det är något direkt som har havererat utan det mesta har ändå gått som jag tänkt att det skulle.

Förra året rasade tv-tittarna på programledarna Erik Haag och Lotta Lundgren, efter att duon och SVT valt att förinspela programmet. I år gick SVT med Kattis Ahlström i spetsen tillbaka till de traditionsenliga direktsändningarna. Kattis Ahlström, som valt snällhet och omtanke som tema för sitt julvärdskap, bjöd in gäster till studion. Henrik Schyffert, Marianne Mörck och Niklas Källner var några av de som slog sig ner i soffan hos Kattis Ahlström, allt medan hunden Nellie – som ägs av vänner till Kattis och passas av programledaren under jul och nyår – snusade gott vid julvärdens fötter.

Hyllas av tittarna

Upplägget blev en succé, menar tittarna.

”Kattis Ahlström som julvärd på livstid. Klok och underbar”, skriver en på Twitter.

”Årets julvärd? Århundradets julvärd!”, twittrar en annan.

”Behåll årets julvärd Kattis Ahlström minst lika länge som Arne Weise. Så bra! Sluta byt varje jul”, skriver en tredje.

”Perfekt julvärd i år”, konstaterar en fjärde.

Kattis Ahlström, som undvikit att ta del av responsen, blir överväldigad av tittarnas beröm.

– Man vet aldrig vad det blir för respons. Så jag vet inte riktigt. Men jag hoppas.., säger hon och fortsätter:

”Genuint glad”

– Jag blir helt... Jag blir jätteglad! På riktigt. Jag blir jätteglad. Kritiker och kritik, det får man vänja sig vid att man får, men vad tittarna tycker är viktigast och speciellt en sådan här dag. Det betyder det hur mycket som helst. Så det måste jag säga att jag blir genuint glad över.

Hon stänger inte dörren för att återkomma som julvärd 2019.

– Jag är inte alls säker att jag skulle få den frågan, men jag skulle inte säga nej som det ser ut nu för jag tyckte det var så roligt. Men vi kanske ska byta.

Många tittare vill se dig igen...

– Det är ju väldigt kul. Jag är otroligt glad för det, så tack för det.

Men hon har inga planer på att bli en ”ny Arne Weise”, som var julvärd mellan 1972 och 2002.

– Han satt ju så länge så då hinner jag bli pensionär. Inte bara det, jag hinner ju bli 100? Han satt så himla länge. Så jag tror inte jag kommer slå hans rekord, säger Kattis Ahlström med ett skratt.

Hur ska du fira jul nu?

– Egentligen skulle jag faktiskt bara vilja gå och lägga mig för jag blir så trött, men det ska jag inte. Jag ska möta upp mina barn och så ska vi ut ett litet gäng och bara skåla lite och fira lite jul, säger hon och tittar ner på Nellie, som har somnat.

ANNONS

Spana in Cerveras rea-sortiment online och klicka hem dina favoriter innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Marianne Mörcks fräcka ljuskupp i SVT – lurade tittarna

ÄMNEN I ARTIKELN

Kattis Ahlström

SVT:s julvärdar

Jul